Премиерът на Косово Албин Курти предложи нови предсрочни избори в

...
Премиерът на Косово Албин Курти предложи нови предсрочни избори в
Коментари Харесай

Курти предлага нови местни избори в Северно Косово

Премиерът на Косово Албин Курти предложи нови предварителни избори в четирите общини със сръбско болшинство и понижаване на полицейските сили в напъните си да деескалира обстановката със прилежаща Сърбия. Той обаче уточни, че би трябвало да бъдат изпълнени няколко условия в този проект. Като да вземем за пример, нов избор ще бъде плануван, в случай че 20% от имащите право на глас поддържат петиция за отзоваване на албанските кметове.

 
По-конкретно, стъпките, с които сме подготвени да се ангажираме са следните: първо, последователно понижаване на броя на косовската полиция в и към общинските здания, съразмерно на понижаване на насилието. Второ, обезпечаване на цялостен достъп и наблюдаване от страна на ЕУЛЕКС и заинтригувани неправителствени организации по правата на индивида на правосъдни производства против причинители на принуждение. Трето, образуване на предварителни избори в четирите общини на север, в случай че минимум 20 % от имащите право на глас поддържат петиция за отзоваване на сегашните кметове. Датата на изборите би трябвало да бъде избрана в допълнение след удостоверение от президента за осъществяване на условията за отдръпване. Четвърто, въпросните четирима кметове следва да предадат своите пълномощия на новоизбраните кметове след засвидетелствуване от Централната изборна комисия в сходство с косовското законодателство.
Албин Курти – министър председател на Косово

Курти прикани Белград „ да се въздържа от възпрепятстване или интервенция в правото на етническите сръбски жители и на всички политически партии да вземат участие свободно, без заплашване, насила или корупция, в локалния избирателен развой “.Поиска също от Сърбия да понижи бойната подготвеност на въоръжените ѝ сили по границата с Косово и да изтегли подстрекателите на митинги и принуждение.

Планът за деескалация на Курти последва освобождението от Сърбия на трима спецполицаи от Косово, които бяха арестувани покрай противоречивата граница сред двете страни.Сърбия твърди, че тримата са минали в страната от Косово в средата на юни, до момента в който косовските управляващи упорстват, че са били отвлечени на територията на Косово и трансферирани в сръбски затвор. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР