Премиерът на Косово Албин Курти е готов да организира нови

...
Премиерът на Косово Албин Курти е готов да организира нови
Коментари Харесай

Албин Курти готов на нови избори в Северно Косово

Премиерът на Косово Албин Курти е подготвен да провежда нови общински избори в Северно Косово , сподели негов представител, откакто съпроводени с принуждение митинги доведоха до изостряне на напрежението сред Косово и Сърбия, написа " Политико ".

Курти направи предлагането, до момента в който Европа и Съединени американски щати ускоряват натиска върху Косово за нови избори в регионите . Последните изключителни локални избори в тези региони бяха извоювани от албанци, откакто.

Късно в четвъртък Курти написа в Туитър, че Сърбия би трябвало да помогне за понижаване на напрежението, с цел да обезпечи нови избори , призовавайки за " неотложно преустановяване на насилието от страна на спонсорирани от Белград тълпи против чиновници по сигурността до нови избори в тези общини ".

Косово разгласи своята самостоятелност през 2008 година, само че не е прието от Белград, и сред двете страни остава остро несъгласие по отношение на правата на етническите сърби, живеещи в Северно Косово.

Това напрежение излезе на напред във времето още веднъж през последните дни, откакто в четири общини в Северно Косово с преобладаващо сръбско население.

Косовските сърби не участваха в изборите поради, което докара до. Когато по-късно кметовете дойдоха, с цел да встъпят в служба, избухнаха, оставяйки десетки ранени,, ситуирани там да овладеят демонстрациите.

По време на срещата на европейски водачи в четвъртък в Молдова френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц след среща с водачите на Сърбия и Косово.
 Курти упрекна сръбски групировки за конфликтите в Косово
Курти упрекна сръбски групировки за конфликтите в Косово

Въоръжени групи, които се показват за протестиращи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР