Премиерът на Израел Нафтали Бенет днес се срещна с престолонаследника

...
Премиерът на Израел Нафтали Бенет днес се срещна с престолонаследника
Коментари Харесай

Израелският премиер Нафтали Бенет се срещна с принц Салман бин Хамад ал Халифа

Премиерът на Израел Нафтали Бенет през днешния ден се срещна с престолонаследника на Бахрейн принц Салман бин Хамад ал Халифа, съобщи Асошиейтед прес.

В последно време новите съдружници в Залива се стремят да изградят по-тясно съдействие и да се обединят в общ фронт против общия си зложелател Иран.

Бенет беше на еднодневна аудиенция в Бахрейн, която бе първата по рода си за израелски министър председател. Тя се състоя по-малко от две години, откакто двете страни откриха дипломатически връзки като част от така наречен "Авраамови съглашения ", за чието сключване помогнаха Съединени американски щати.

Бенет беше посрещнат с почести в двореца Худайбия в Манама от престолонаследника принц Салман бин Хамад ал Халифа, който е и министър председател на страната. Израелският министър председател се срещна и с няколко министри от бахрейнското държавно управление, с които разиска потребността от усилване на икономическото съдействие сред двете страни.

Напрежението към Иран през последните няколко месеца стана причина за усилване на военното съдействие сред Тел Авив и Манама.

По-рано този месец двете страни подписаха съглашение в областта на защитата, а предходната седмица Бахрейн заяви, че Израел ще изпрати собствен офицер от военноморските сили в Манама, където се намира и Пети американски флот.

По време на визитата си в Манама Бенет се срещна и с началника на Централното командване на американските военноморски сили вицеадмирал Брад Купър

В изявление за бахрейнското издание "Ал Айлям ", оповестено през днешния ден, Бенет съобщи, че възобновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия и връщането към съглашението със Съединени американски щати биха били стратегическа неточност, съобщи ТАСС.

В отговор на въпрос дали сега има различия сред Израел и Съединени американски щати по иранската нуклеарна договорка Бенет сподели, че държавното управление на Джо Байдън "напълно схваща " потребностите на Израел в областта на сигурността.

Според израелския министър председател сходно съглашение би дало опция на Иран да резервира нуклеарния си капацитет и да получи "стотици милиарди долари, с които да укрепи терористичната си машина ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР