Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади поръча на военните да

...
Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади поръча на военните да
Коментари Харесай

Багдад заяви, че ще защити гражданите си от „заплахите“ от страна на Кюрдистан


Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади поръча на военните да защитят жителите на страната от заканите и натиска към насила в регионите, следени от управляващите на самостоятелния Иракски Кюрдистан, оповестява пресслужбата на премиера. Днес в Иракски Кюрдистан се организира гласоподаване за обособяване от Ирак. Багдад дефинира референдума като нарушаващ конституцията, а срещу него гласоподава и Народното събрание и Върховният съд на страната.

Ал-Абади съобщи, че управляващите в Ирак са подготвени на избрани стъпки за опазване на целостта на страната, в частност и на военна интервенция, в случай че референдумът докара до принуждение. Багдад изиска също по този начин от непознатите управляващи да трансферират под негов надзор всички гранични пунктове на Кюрдистан и да прави петролни покупко-продажби единствено с държавното управление на Ирак.

Референдумът се организира както на територията на самостоятелен Кюрдистан, избрана с конституция, по този начин и в регионите, които попадат под надзор на кюрдските въоръжени сили в хода на битката против терористите на „ Ислямска страна “, по-специално в провинция Киркук.
От Кюрдистан дадоха отговор, че са подготвени да отговорят на всяко нахлуване върху автономията, като считат, че прилежащите страни са „ задоволително благоразумни “, с цел да позволен военна интервенция.

Референдумът бе подложен на рецензия от доста страни, включително АЩ, Лигата на арабските страни, както и прилежащите на Ирак - Турция и Иран. Иран, по молба на Багдад затвори връзките по въздух с Иракски Кюрдистан и разгласи осъществяване на военни учения на границата.
Москва съобщи, че законният блян на кюрдите би трябвало да се осъществя спокойно и в границите на интернационалното право. Кремъл акцентира, че Русия се афишира за целостта на страните от Близкоизточния район.
По думите на командващият пешмерга (военните на автономията на Иракски Кюрдистан) военачалник Барзани, Иракски Кюрдистан почита позицията на Русия, „ която единствена не е издигнала закани, а е декларирала почитание към мнението на народа “, оповестява РИА Новости.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР