Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и външният министър Йоргос Герапетритис

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и външният министър Йоргос Герапетритис
Коментари Харесай

Гърция е поставила пред ЕС въпроса за нарушаването на Преспанския договор от Северна Македония

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и външният министър Йоргос Герапетритис са сложили пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския контракт от страна на новото управление на Северна Македония, по-конкретно в частта му за използването на конституционното име на страната, оповестяват гръцките медии.

Както предава осведомителният портал News24/7, Мицотакис е уведомил Европейския съвет за нарушаванията на Скопие, като в същото време е сложил на срещата на Европейската национална партия и тематиката за наказания определен кмет на албанската община Химара, етническия грък Фреди Белери.

Самият Мицотакис заяви, че е уведомил нощес на срещата на върха на Европейски Съюз останалите страни членки за развитията в Северна Македония и е споделил пред техните представители, че както президентът Гордана Силяновска, по този начин и министър председателят Християн Мицкоски „ всъщност нарушават директно Преспанския контракт, като подценяват erga omnes (т.е. силата на договореностите за всякаква употреба) и избират да употребяват друго име, друго от конституционно избраното има на страната, за вътрешна приложимост “.

Мицотакис е декларирал ясно, че „ в случай че Скопие упорства с тази линия, това ще направи извънредно мъчно, в случай че не и на процедура да осуети всевъзможен развой на скорошно доближаване с европейското семейство “.

Що се отнася до Белери, Мицотакис е декларирал, че счита, че се схваща от единствено себе си, че Белери (който е в албански затвор) би трябвало да пристигна в Страсбург и да поеме функционалностите си на евродепутат. Той беше определен в Европарламента с листата на ръководещата в Гърция партия " Нова народна власт ".

От своя страна гръцкото външно министерство, представено от портала reporter.gr, разгласи че външният министър Йоргос Герапетритис е показал в детайли въпроса за нарушаванията на Преспанския контракт на Съвета по външни работи на Европейски Съюз. В известието се споделя, че „ управлението на Северна Македония продължава да нарушава Преспанския контракт “ и „ се връща към дейности от предишното, които приказват за иредентистки настроения и цялостно непознаване на историята “, като „ се отдалечава с всеки минал ден от ден на ден от добросъседските връзки, които съставляват ядрото на европейското и интернационалното право “.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР