Премиерът Матеуш Моравецки спешно свика Комитета по въпросите на националната

...
Премиерът Матеуш Моравецки спешно свика Комитета по въпросите на националната
Коментари Харесай

На прага ли сме на Трета световна война? Две руски ракети удариха Полша, има загинали

Премиерът Матеуш Моравецки незабавно свика Комитета по въпросите на националната сигурност и защитата

Две съветски ракети са паднали на територията на Полша, двама души са убити , заяви Polsat News. Според изявления,  две съветски ракети са паднали в Люблинското воеводство, във плантация в Пшеводов, която е на 65 километра от границата с Украйна.  Поразени са сушилни за зърно, написа Епицентър. На място са убити двама души.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки привиква комисията на Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и защитата " по неотложност ",  съобщи представителят на държавното управление Пьотр Мюлер.

Очаква се решение дали Полша ще изиска задействане на член 5 от контракта за НАТО. Полша е член на НАТО и граничи с Украйна , отбелязва Би Би Си.

Високопоставен представител на американското разузнаване е декларирал за Associated Press, че  съветски ракети са пресекли територията на Полша, страна-член на НАТО, в следствие, на което са починали двама души.

Говорителят на полското държавно управление Петр Мюлер  заяви: " Призовавам ви към този момент да не издание непотвърдена информация, ще я разясняваме след съвещанието, което ще се организира в този момент. "

Експлозиите в Полша са разследване от всеобщата бомбардировка против украински градове от Русия по-рано през днешния ден, при която бяха изстреляни над 100 ракети.

Заради съветските ракети са изхвърчали изтребители на полските Военновъздушни сили. Във фермата, където са нанесени провалите, са пристигнали военни и представители на прокуратурата, написа Visegrad.

Предполага се, че задачата на ракетите евентуално е украинският град Лвов, който е на към 100 км южно от полския Пшеводов. Заблудените ракети са паднала на 65 километра в територията на Полша.  Че ударите са нанесени от съветски ракети бе доказано от разузнаването на Съединени американски щати пред АП, заяви " Евронюз ".

Според чл.5 от Северноатлантическия контракт  (за НАТО), ако против някоя от държавите-членки на Алианса стане има въоръжено нахлуване, всички останали членове, без изключение, ще смятат това за акт на принуждение против всички тях и ще подхващат всички ограничения, които сметнат за подобаващи, с цел да оказват помощ на членката на НАТО, която е била нападнала.  По-вероятно е обаче в тази ситуация да бъде задействан чл.4,  който гласи, че страните по Договора ще се съветват взаимно всякога, когато по мнение на някоя от тях е зародила опасност за териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е от тях.

" Това е първият сериозен случай на територията на членка на НАТО, обвързван с войната в Украйна " , добави  " Дейли експрес ".

Виктор Орбан, министър председателят на Унгария , също свика съвещание на своя съвет по защита, съгласно неговия представител. Смъртоносният случай бележи първия път, когато съветска офанзива против Украйна е умъртвила някой в ​​съседна територия на НАТО от началото на войната.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО,  по-рано съобщи, че 30-те членки ще пазят всеки сантиметър от нейната територия в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Източници от защитата обаче показаха нерешителност, наблягайки, че това евентуално е " инцидентен случай “ от страна на Русия.

Прессекретарят на Министерството на защитата на Съединени американски щати  бригаден военачалник Пат Райдър сподели, че Съединени американски щати са " наясно с известията в пресата, в които се твърди, че две съветски ракети са блъснали място в Полша покрай границата с Украйна ", само че сега не разполагат с информация, която да удостовери тези известия, съобщи Си Ен Ен.

Полски публични лица са споделили пред медията, че нищо към момента не е доказано и следствието на случая продължава.

Артис Пабрикс, министър на защитата и вицепремиер на Латвия,  каза: " Моите съболезнования на нашите полски братя по оръжие. Престъпният съветски режим изстреля ракети, които бяха ориентирани освен против украински цивилни, само че също по този начин паднаха на територията на НАТО в Полша. Латвия изцяло поддържа полските другари и осъжда това закононарушение ".

Междувременно външното министерство на Естония съобщи:   " Последните вести от Полша са доста тревожни. Ние се консултираме в тясно съдействие с Полша и други съдружници. Естония е подготвена да пази всеки сантиметър от територията на НАТО. Ние сме изцяло солидарни с нашия непосредствен съдружник Полша. “

Засегната е и прилежаща Молдова.  Там оповестиха за всеобщи спирания на електрозахранването, откакто ударите прекъснаха основен електропровод, който зарежда дребната нация, съобщи държавен чиновник.

Украйна беше ударена от залп от ракети часове откакто украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Русия би трябвало да одобри границите на страната му и да изтегли войските си, с цел да се проведат мирни договаряния.

 Ударите по сериозна инфраструктура провокираха спирания на тока в градове, надалеч от фронтовите линии, в това число в Лвов в далечния запад. Белият дом осъди офанзивата на Русия по време на срещата на водачите на Г-20 в Бали.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР