Премиерът либерал Николай Денков иска най-вече да освободи правосъдието от

...
Премиерът либерал Николай Денков иска най-вече да освободи правосъдието от
Коментари Харесай

Денков пред австрийския Der Standard: Ако България е в Шенген, външната граница на ЕС ще e по-добре защитена

Премиерът либерал Николай Денков желае най-много да освободи правораздаването от политическите въздействия и да включи България в Шенгенското пространство, откакто Нидерландия и Австрия постановиха несъгласие.

 

Изданието разгласява изявление с българския министър председател, който разяснява необятен кръг от настоящи политически проблеми в подтекста на напъните на България да се причисли към Шенген, оповестява Българска телеграфна агенция.

 

" Правим промени най-много тъй като желаеме да подобрим правосъдната система на България, а не с цел да угодим на някого. Миналата седмица усъвършенствахме антикорупционния закон в Народното събрание ", сподели Денков.

 

" На второ място става въпрос за увеличение на контрола върху основния прокурор. Поради недостатъци в тази сфера се стигна до няколко решения на Съда на Европейски Съюз против България ", продължи българският министър председател.

 

" На трето място става въпрос за състава и процедурите за избор на членове правосъдната власт. Преди беше относително елементарно те да попадат под политическо въздействие, само че в този момент измененията би трябвало да понижат във допустимо най-голяма степен политическото въздействие върху съдиите ", означи Денков. По думите му някои промени изискват промени в Конституцията и българското държавно управление желае да завърши с това до края на годината.

 

Премиерът съобщи, че всички партии в ръководещата коалиция поддържат въпросните конституционни промени. " Засега всичко протича според дневния ред, който беше направен при започването на взаимната работа на държавното управление ", акцентира Денков. 

 

Българският министър председател бе запитан дали чака от Нидерландия да анулира ветото си на срещата на върха на Европейски Съюз, планувана за 6 декември, когато правосъдната промяна би трябвало да е завършила.

 

" Не мога да приказвам от името на другите, само че Нидерландия постоянно се е фокусирала върху българската правосъдна система и ясно е дефинирала слабите места и измененията, които чака ", сподели Денков.

 

Той добави, че би трябвало да се спазят рекомендациите на Европейската комисия. " Ние вършим тъкмо това и чакам доста позитивно удостоверение от Европейска комисия ", акцентира българският министър председател. " И тогава Нидерландия няма да има повече причини против присъединението на България към Шенгенската зона. Не виждам по какъв начин Нидерландия или Австрия могат да защитят възраженията си против присъединението на България, в случай че ние сме в положение да обезсилим причините им ", сподели Денков.

 

Българският министър председател показа пред " Der Standard " и данни във връзка главния мотив на Виена за наложеното от нея несъгласие - засиления мигрантски поток към централна Европа.

 

" Контролираме границите доста интензивно. Само тази година сме предотвратили 150 000 опита за нелегално секване на границата. Освен това работим доста интензивно против трафикантите - става въпрос за интернационална мрежа. Над 2000 незаконни мигранти са арестувани в България, в противоположен случай щяха да бъдат някъде из Европа. Освен това съгласно статистиките по-малко от два % от мигрантите идват по така наречен източен маршрут през България или Румъния ", сподели Денков.

 

" Убедени сме, че Австрия ще завоюва доста, когато България и Румъния се причислят към Шенгенското пространство, тъй като сега съществува безусловно непотребен граничен надзор сред България и Гърция и сред България и Румъния. Въпреки че там няма значими пропускателни пунктове, там патрулират 1 500 чиновници, които другояче биха могли да бъдат трансферирани на българско-турската и българско-сръбската граница ", продължи българският министър председател.

 

" Австрия беше първата страна от Европейски Съюз, която прикани за по-строг надзор на външната граница. Ако България и Румъния са в границите на Шенген, това би могло да се прави доста по-ефективно. Във всеки случай съсредоточаването върху вътрешните граници не оказва помощ за допустимо най-хубавата отбрана на външните граници. Готови сме да поканим и патрули от Австрия, Германия и Нидерландия. Всеки е добре пристигнал да види по какъв начин пазиме границата и даже да ни посъветва. Също по този начин би трябвало да се влага повече в технологии и техническа помощ по външните граници ", добави Денков.

 

Той разяснява и въпроса за това по какъв начин се отразява австрийското несъгласие върху присъединението на България към Шенгенското пространство.

 

" Всички европейски страни, в това число и България и Австрия, би трябвало да се борят с нарасналата инфлация и високите цени на храните ". Денков означи, че тировете, които транспортират храни, остават блокирани по границата сред България и Румъния, както и сред Румъния и Унгария по няколко дни. " Премахването на тези изкуствени граници ще понижи транспортните разноски и цените на продоволствията и ще понижи инфлацията ", акцентира българският министър председател.

 

Той добави, че Австрия е и един от най-важните вложители в България. " Австрийските търговски камари желаят да надградят това, само че събитието, че не сме в Шенгенската зона, усилва компликациите пред фирмите. "

 

Денков акцентира, че присъединението на България към Шенгенското пространство ще способства и за европейската интеграция на Западните Балкани.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР