Премиерът Кирил Петков заявява пред че проблемите за неговата коалиция

...
Премиерът Кирил Петков заявява пред че проблемите за неговата коалиция
Коментари Харесай

Петков пред The Guardian: Страхувам се, че България ще смекчи позицията си към Русия

Премиерът Кирил Петков декларира пред че проблемите за неговата коалиция са два: корупционните ползи и проруското въздействие в България, които, съгласно него, са "обединили сили ", с цел да смъкват държавното управление му.

Интервюто е обещано преди вотът на съмнение да бъде гласуван в сряда.

‘I fear Bulgaria will become a soft state’: Kiril Petkov on threat of Russia
— The Guardian (@guardian)
Британският ежедневник отбелязва ненадейно мощната проукраинска позиция, която е заело държавното управление на Петков макар обичайните връзки на България с Русия, откъдето преди войната идваше доставката на към 90 % от природния газ за страната.

Поради вътрешнополитическата рецесия министър председателят показва безпокойство, че има риск България да се върне към "традиционната си роля на мека страна " във връзка с рецензиите към Русия.

Ако Петков не успее да сглоби нова коалиция, той се притеснява от "драстична смяна " в поддръжката на България за Украйна, показва The Guardian.

"Страхувам се, че страната ще стане доста по-плаха, по-мека във връзка с реториката против войната и че част от нашия експорт (на помощ) за Полша ще бъде внезапно понижен ", споделя българският министър председател. "Опасявам се, че мощната позиция на равнище Европейска комисия и Европейски съвет ще се трансформира доста повече в отбягване на явен отговор, в сравнение с в мощен глас против Русия ", прибавя той.

Кирил Петков също по този начин показва като заплаха за диверсификацията на енергийните доставки опцията едно краткотрайно държавно управление да подписа бързо договорка с "Газпром ", вследствие на която България да се съгласи на схемата за заплащане за газа с рубли.

"Русия в действителност желае да смъкна това държавно управление, тъй като това ще покаже, че в случай че не играеш с тях, тогава държавните управления падат ", споделя Петков. "Това ще бъде превъзходен образец за това по какъв начин тактиката за диверсификация на газовите (доставки) не работи. А един не толкоз мощен глас против тях във връзка с глобите и поддръжката за украинците е нещо, което те биха предпочели ", добавя българският министър председател.

The Guardian напомня още един миг от твърдата политика на кабинета на Петков към Русия - когато беше блокиран полетът на съветския външен министър Сергей Лавров до Сърбия. В тази връзка българският министър председател споделя в изявлението: "Това беше просто решение. Взех решение, че той няма да лети. Толкова просто. "

В изявлението министър председателят се стопира и на несъгласията сред него и президента Румен Радев, който съобщи, че доставките на оръжия за Украйна единствено ще удължат войната, показва английският вестник. Радев се разгласи "много изрично срещу " доставката на оръжия за Украйна посредством трети страни. "Ние бяхме изрично за това ", споделя Петков.

Според българския министър председател за политическата рецесия в страната има по-непосредствени аргументи от войната. Въпросите за корупцията, обвиняванията в неприятно ръководство и разширението на Европейски Съюз на Западните Балкани играят значима роля, отбелязва The Guardian.

"Войната в действителност сподели доста ясно кой на коя страна е. За страдание на държавното управление обаче тя провокира все по-голяма неустойчивост, тъй като би трябвало да се вземат сложни решения ", декларира Кирил Петков.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР