Премиерът Кирил Петков заяви пред БНР, че най-правилно е ръководителят

...
Премиерът Кирил Петков заяви пред БНР, че най-правилно е ръководителят
Коментари Харесай

Кирил Петков: Най-правилно е Сотир Цацаров да съкрати срока за напускане на поста

Премиерът Кирил Петков съобщи пред БНР, че най-правилно е ръководителят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров да редуцира периода за овакантяване на поста, разгласен за 1 март, тъй като след лишаване на достъпа му до секретна информация, той не може да си прави работата: „ След, мисля, първия интервал за обжалване той към този момент няма да има право на достъп до класифицирана информация, което значително маха опцията той да ръководи комисията по подобаващ ред “.

Все още няма име за нов ръководител на КПКОНПИ, стана ясно от казаното от премиера. „ Не могат да бъдат нечии хора, а би трябвало да имат най-хубавия потенциал и най-хубавата известност. “

Не са се образували несъответствия, които да избият след края на мораториума, изясни той. По думите му опорните точки на разнообразни представители по тази тематика ще бъдат разрушени, когато се види, че „ няма такива страшни сюжети “.

Според Петков от ГЕРБ се основават настройки и суматоха, че цените на тока и газа са отвън надзор. Той увери, че пакет от близо милиард и половина (лева - неуточнено, бел. ред.) ще влезе в поддръжка на бизнесите и ЕРП.

Мантрата, че като падне мораториумът, цените ще скочат до небето министър председателят дефинира като „ чиста агитация и нелепости “. „ Темата се употребява, с цел да се провокира възприятие, че държавното управление не си прави добре работата. Сметките ще покажат. “

„ Всичко е под надзор “, съобщи Кирил Петков.

„ Булгаргаз “ нито ще бъде разделян, нито нещо ще се случи на компанията, разясни министър-председателят. По думите му „ методът на ръководство ще има единствено една цел – да максимизира най-хубавото, което тя може да направи за цените на газа в България “.

Един от първите закони, които ще влязат за разискване, е този за КПКОНПИ, означи министър председателят Петков.

„ Всички ще сме сигурни, че с работеща Антикорупционна комисия никой няма да може да си разреши да прави нерегламентирани дейности на корупция, без значение от коя част на властта са те. Нещата, които ще се случват и в трите управляващи, ще бъдат обект на деликатно анализиране и евентуално следствие, в случай че има сигнали за корупция. “

В момента се мисли върху сюжети и механизми в посока „ да няма човек, в това число господин Гешев, който да усеща, че никой не може да го проверява, в случай че направи или има информация, че е направил противозаконни дейности “, изясни Кирил Петков.

Премиерът сподели още, че се приготвят промени, с които да стане допустимо следствието на основния прокурор:

„ Да се заложи в този момент в Плана за възобновяване това, което Европейската комисия от дълго време е желала - да няма човек, който единствено Господ да бъде него, ще се предложи механизъм, който даже самия основен прокурор при прегрешения да може да бъде разследван. В момента мислим сюжети, които да не включват просто различен прокурор, тъй като там има спор на ползи, мислим вид, където може би да бъде евентуално арбитър, който да вземе краткотрайната роля на прокурор “.

По тематиката с пандемията и новия проект на държавното управление за справяне със здравната рецесия, основан върху заетите интензивни кревати, Кирил Петков разяснява, че за пръв път има толкоз добре структуриран и логически проект.

След митингите против зеления документ и основаването на работна група, включваща критици и съперници на ограничаващите ограничения министър председателят разясни: „ Нашите порти постоянно са отворени за полемика. Винаги може да се научи освен това. Най-лошото, което може да се случи е, когато група хора се пренебрегват, капсуловат и стартират да стават нападателни. (...) Тази платформа ще даде опция на тези хора да кажат своите визии. Тя е консултативна. Аз желая да влезем в този разговор с хората, които не имат вяра във ваксини. Да се случи на база експертни отзиви. Ако има мотив, основан на данни, ние постоянно сме подготвени да го чуем. Отваряме разговора за основни причини. В първата полемика имаше добра посока – да се следи потенциала на леглата с О2 “, посочи Петков.

Като министър-председател изобщо не ме е боязън от никакви митинги и от никакви хора да влизат където си желаят, акцентира Петков и заявява подготвеност пръв да слезе при протестиращите, в случай че дойдат пред Министерския съвет.

„ Ако някой си мисли, че с някакви закани ще реализира нещо, това няма да е при нашето държавно управление. “

Преди визитата си в Скопие и договарянията с Република Северна Македония министър-председателят съобщи, че въпросът е до момента в който удостоверяваме съществуващата позиция, да се отворят и „ всички безспорни неща “ за двете страни, тъй че равнището за компромис към този момент да бъде друго.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР