Премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е в постоянен контакт

...
Премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е в постоянен контакт
Коментари Харесай

Премиерът: Работим за безопасното извеждане на блокираните български моряци в Мариупол и Черноморск

Премиерът Кирил Петков съобщи, че държавното управление е в непрекъснат контакт с екипажите на българските кораби, блокирани в Мариупол и Черноморск. Той сподели, че неговото обвързване като министър-председател е да обезпечи извеждането на тези хора по безвреден метод.

Както е известно, черноморското крайбрежие на Украйна е обкръжено от съветски кораби, които доставят военна техника и бойци от съветската войска, нахлула в страната преди повече от месец.

" Няма да поема риск от гърмеж на морска мина или обстрел на нашите съграждани, изключително когато те към момента имат храна. Всичко друго е противен пиар ", съобщи Петков на фейсбук страницата си.

Повод за възмущението му са спекулациите на Костадин Костадинов от " Възраждане ", който даже провежда тази заран конференция във Варна със съпруги на моряци от блокираните кораби.

Министерството на външните работи е в непрестанен контакт с блокираните моряци на корабите " Рожен " и " Царевна ", съобщи ръководителят на спешния щаб за Украйна към Министерството на външните работи Антон Марков в неделя пред БНР.

По думите му още на 15 март е подадена информация до посолството ни в Лондон, което е акредитирано към Международната морска организация. Работи се по разновидности за евакуация от Мариупол или по суша, или по море, само че все още това е невероятно, изясни Марков:

" Те не могат да тръгнат, тъй като пристанището е минирано, има взривен транспортен съд на входа и би трябвало да се почисти, с цел да могат да излезнат, само че това не значи, че се взема решение въпроса, тъй като излизайки в Азовско море, те би трябвало да минат през Керченския проток, където руснаците държат затворен пролива и не пускат никакво придвижване ".

Обмисля се и вид нашите сънародници да бъдат изтеглени посредством филантропичния кулоар от Мариупол, който се провежда взаимно от Франция, Гърция и Турция:

" То е допустимо, стига да се реализира този " зелен кулоар ". Ние сме и в непрекъснат контакт с гръцките сътрудници и техния спешен център, тъй че при развиване на събитията, несъмнено, че ще се опитаме да се възползваме, стига да желаят да слезнат от кораба нашите моряци ".

От 17 българи на борда на кораба " Царевна " единствено един е изявил предпочитание да бъде изтеглен от страната, други двама обмислят. " Не мога да кажа за какво техните съпруги се оплакват, при изискване, че самите хора не са решили да се изтеглят. Разбирам ги. Тежко им е, естествено, само че хората, които са поискали да слезнат на този стадий, с изключение на един, който е в Мариупол, всичките са свалени и към този момент са си в България, шест индивида ", разяснява Марков.

Катерина Димова, брачна половинка на един от моряците, съобщи: " Корабът е към този момент с вреди от няколко дни. Има пукнати стъкла, дупки по самия обков на кораба. Писахме голям брой писма до Външното министерство, до Министерството на превоза. Други писаха и до президента. Една част от тези писма не получиха никакъв отговор, тъй че ние си оставаме чакайки и надявайки се тези хора да оцелеят по някакво знамение ".

Позицията на министър-председателя е, че държавното управление няма да подхваща евакуация на екипажите, до момента в който обстановката не допуска безвредното ѝ осъществяване, а моряците имат храна.

Ето какво съобщи Кирил Петков :

" Недопустимо е да се прави политически пиар на гърба на хора в неволя. От седмици българското държавно управление е в непрестанен контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Екипажите имат храна и сега за тях е най-безопасно да останат, където са.

Пристанищата са минирани.

Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск. Ако съветската страна даде наследник кулоар, този транспортен съд може евентуално да бъде изведен с украински конвой. Съществува обаче действителна заплаха да бъде изумен от морска мина . Има и други страни с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, тъй като до момента в който не се обезпечи безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място.

Корабът в Мариупол е в по-затруднено състояние, тъй като пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е належащо да се обезопасят мините, което към сегашния миг няма по какъв начин да стане. Извеждането на екипажа по сухоземен път също е доста рисково, тъй като има голям риск от обстрел и действително и съветските и украинските военни елементи би трябвало да дадат зелен кулоар по едно и също време, което в този миг е невероятно.

Вместо да си вършим политически пиар, ние работим всекидневно, следим обстановката и търсим най-подходящия миг за предприемане на евакуационни дейности. Като министър председател имам обвързване да осигуря извеждането на тези хора по безвреден метод. Няма да поема риск от гърмеж на морска мина или обстрел на нашите съграждани, изключително когато те към момента имат храна.

Всичко друго е противен пиар. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР