Премиерът Кирил Петков за пореден път обяви, че смята за

...
Премиерът Кирил Петков за пореден път обяви, че смята за
Коментари Харесай

Кирил Петков срещу фалшивите новини: Имаме три условия към Скопие

Премиерът Кирил Петков за следващ път разгласи, че счита за " подправени вести " популяризираните информации, че желае еднолично да вдигне " ветото " върху пътя на Северна Македония към Европейски Съюз. На обща конференция с еврокомисаря по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархеи той сподели, че България постоянно е имала три условия към Скопие.

" Понеже тази заран и последните дни слушам погрешни изказвания, че българското държавно управление имало две външни политики и какво ли не още, желая ясно да заявя, че България има три ясни условия, с цел да имаме придвижване по тематиката за Северна Македония. Първо, съблюдаване на рамковата позиция, която беше призната от българския парламент. Второ, включване на българите в Северна Македония в конституцията на Северна Македония, с цел да може техните права да бъдат предпазени. Трето, да се извършва договорът за добросъседство. Това са били нашите полемики и преди, и в този момент, и работим дружно да забележим дали е допустимо Европейски Съюз да бъде поръчител за тези три условия ", сподели Петков.

Вархеи от своя страна сподели, че Европейска комисия се надява да се стигне до решение до срещата на европейските водачи в края на месеца.

" Все още няма решение, което доста ни фрустрира. Не можем да продължим по-нататък към процеса на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз без всички страни членки да одобрят това. Все още чакам поддръжка на една страна, точно България и работим за това с всички тези диалози, които организирах тук, както и в Скопие “, съобщи европейският комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи.

Петков отхвърли и изказванията на външната министърка Теодора Генчовска, която е от квотата на " ИТН ", че съществуват паметни мемоари за срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по тематиката за Северна Македония.

На тези срещи е обсъждано по какъв начин да се заобиколи ветото на България за Република Северна Македония, сподели Генчовска пред бТВ.

Преди ден Кирил Петков сподели, че и в нея ще бъдат вписани българите наедно с останалите народности преди да стартира договаряния за европейски участие и Европейски Съюз ще бъде поръчител за това.

Той дефинира това като невиждан триумф за екипа от Министерство на външните работи, което се води Теодора Генчовска, която водачът на " ИТН " Слави Трифонов разгласи, че ще изтегли от кабинета.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР