Премиерът Кирил Петков вероятно ще проведе среща с американския президент

...
Премиерът Кирил Петков вероятно ще проведе среща с американския президент
Коментари Харесай

Кирил Петков се среща с Джо Байдън в Брюксел?

Премиерът Кирил Петков евентуално ще организира среща с американския президент Джо Байдън на идното съвещание на Европейския съвет в четвъртък и петък. Това стана ясно от прессъобщение за решенията, взети на днешното държавно съвещание и утвърдената позиция на страната ни за съвещанието.



Сред главните тематики, които водачите ще дискутират, ще бъдат съветската военна експанзия против Украйна, сигурност и защита, енергетика, стопански въпроси, COVID-19 и външни връзки. Очаква се водачите да препотвърдят Версайската декларация, както и да проведат стратегическа полемика по тематиката сигурност и защита, отчитайки новата среда по сигурността в Европа.

Версайската декларация бе призната на 11 март по отношение на съветската експанзия против Украйна, както и по отношение на укрепването на отбранителните качества, намаляването на енергийната взаимозависимост и построяването на по-стабилна икономическа база.

Иначе от Министерски съвет допълват, че на съвещанието ще се разисква и превъзмогване провокациите, свързани с актуалната обстановка са нужни незабавни и координирани дейности на Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса, както и преодоляване на високите енергийни цени.

България поддържа продължаването на работата и за построяването на по-солидна икономическа основа на Европейски Съюз, поощряване на вложенията, понижаване на стратегическите зависимости и за гарантиране на ефикасното действие на Единния пазар на Европейски Съюз.

Предвижда се европейските водачи да проведат работна среща и с американския президент Джо Байдън.

Ще се организира и среща на върха на страните от еврозоната в инклузивен формат, които ще обсъдят икономическата обстановка в еврозоната, както и ще създадат обзор на напредъка по Банковия съюз и Съюза на финансовите пазари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР