Премиерът Кирил Петков ще посети днес Гърция, където ще участва

...
Премиерът Кирил Петков ще посети днес Гърция, където ще участва
Коментари Харесай

Петков открива строежа на терминала за втечнен газ в Гърция

Премиерът Кирил Петков ще посети през днешния ден Гърция, където ще взе участие в гала по започване на строителството на терминала за полутечен природен газ в Александруполис, оповестиха от пресслужбата на държавното управление.

С 20-процентен дял " Булгартрансгаз " е измежду акционерите в терминала, който се чака да бъде приключен до края на 2023 година.

Церемонията се чака да стартира към 12:30 часа на пристанището в Александруполис, а в нея ще взе участие и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Терминалът за полутечен природен газ край Александруполис съставлява плаващо оборудване за предпазване и регазификация, което ще бъде обвързвано с газопреносната мрежа на Гърция посредством газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да доближава до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

Планираният потенциал на оборудването възлиза на 6,1 милиарда кубически метра годишно. Сред резервиралите потенциал е и " Булгаргаз " с 500 млн. кубически метра годишно.

През новото оборудване Европа ще може да получава газ от разнообразни източници, което ще способства за подсилване на пазара на природен газ в района. Достъпът до различни доставки ще подсигурява конкурентни цени и по-добри условия за българските консуматори. Настоящата енергийна рецесия, обвързвана с войната в Украйна и спирането на доставките за някои страни от страна на " Газпром ", акцентира стратегическото значение на инвестицията както за България, по този начин и за Европа като цяло, означават от държавната пресслужба.

В рамките на визитата си в Гърция, към 15:30 часа министър председателят Петков ще инспектира построяването и на междусистемната газова връзка Гърция - България в региона на Комотини.

Интерконекторът би трябвало да свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, множеството от които са на българска територия. Трасето на газопровода минава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като обезпечава опция за газификация на всички обитаеми места в региона.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР