Премиерът Кирил Петков ще бъде домакин на среща на държавите

...
Премиерът Кирил Петков ще бъде домакин на среща на държавите
Коментари Харесай

Калфин: В Черно море се водят военни действия, няма как да пратим C-300 на Украйна

Премиерът Кирил Петков ще бъде хазаин на среща на страните членки на НАТО в Югоизточна Европа. ”Фокусът ще бъде обвързван с несигурността в Черно море, само че едва ли може да чакаме решения. Страните от нашия район би трябвало да са мощно загрижени от придвижването по границите. В Черно море освен има предизвестия за мини, само че и военни дейности ”, разяснява някогашният външен министър Ивайло Калфин пред.
Според него Украйна мъчно би претърпяла отделянето на части от територията ѝ. По думите му, във всяка обстановка може да се откри компромис, макар че спорът е стигнал доста напред.

" Военните дейности ще се прекратят при единодушие или когато едната от страните претърпи проваляне. Втората алтернатива става все по-актуална. Не виждам сигнали от Русия за преустановяване на военните дейности. Това, което се договаряше за филантропични коридори, не се изпълняваше. Силно се колебая до каква степен откровено е желанието на Русия да стигне до единодушие на този стадий ", изясни той. 

Той призна, че е сюрпризиран от държанието на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, която съгласно него стартира да си изпуска нервите и не показва добре страната си. 

" С Русия имаме учредения да имаме близки връзки, само че експанзията в Украйна няма по какъв начин да бъде подкрепена от обществото. В България има доста необятна изненада от това, което се случва до границата ни и това не се вписва в визията, която доста от нас имаха за Русия ", акцентира Калфин.

НАТО се въздържа извънредно доста от това да влезе в директен спор с Русия, държанието им е разбираемо, счита той.  

" Европейски Съюз взе много мощни ограничения, до момента не бяха взимани такива. Не закъсняха, пристигнаха задоволително бързо. Те ще донесат резултат до месец - месец и половина, ще нанесат тежък удар на съветската стопанска система. В Русия има страхотна агитация и мощно ограничаване на външния свят. В днешния свят е доста мъчно напълно да си затвориш страната. Спирането на енергийните доставки ще бъде тежък удар за Европа, само че още по-тежък за Русия. Доставките от Съединени американски щати ненапълно биха компенсирали. Преговори с Русия най-вероятно ще има на европейско ниво. 

Сигурно Русия ще се заиграе самостоятелно със страните членки ", сподели още Калфин.

Запитан за възможното изпращане на оръжия в Украйна от страна на България, събеседникът уточни, че не става въпрос за боязън от Русия, само че България не желае да бъде най-острата в този спор. 

" Ракетите имат отбранителни функционалности в България. За да се съгласим да ги преместим, тези отбранителни функционалности би трябвало да бъдат поети от някой различен, а такава опция няма. Няма по какъв начин на следващия ден C-300 да бъдат натоварени на камиони за Украйна. Не може да става дума за пренасяне на средства от националната защита ", безапелационен бе Калфин. 

Бившият външен министър уточни още, че приемането на Украйна в Европейски Съюз е развой на адаптиране на законодателство и приемане на разпоредбите на Европейски Съюз. Ако Украйна на следващия ден се разсъни член на Европейски Съюз, това няма да бъде добре нито за Европейски Съюз, нито за нейната стопанска система, означи той. 

Калфин е на мнение, че Русия губи стратегически - другари и пазари, а НАТО се възражда. Става все по-непредвидим методът на мислене на съветския президент, посочи някогашният външен министър.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР