Премиерът Кирил Петков прогнозира в понеделник, че вероятно ще се

...
Премиерът Кирил Петков прогнозира в понеделник, че вероятно ще се
Коментари Харесай

Премиерът допусна нова процедура за БНБ

Премиерът Кирил Петков предвижда в понеделник, че евентуално ще се стигне до нова процедура за избор на шеф на Българска народна банка.

" Нищо не изисква това бързо деяние сега да има нов гуверньор. Може да се седне, да се приказва и да се избере една кандидатура, която да е сплотяваща. В момента имаме една кандидатура, за която три от четирите сътрудници не са съгласни ", сподели Петков.

Премиерът сподели още, че при тази обстановка е по-добре да се направи стъпка обратно.

" Когато няма съгласие, по-добре да се направи стъпка обратно ", сподели Петков към развръзката със обстановката към Българска народна банка, при която претендентът на “Продължаваме промяната” за поста Андрей Гюров се отдръпна от конкуренцията и остана единствено кандидатурата на Има Такъв Народ - Любомир Каримански.

Премиерът разяснява, че поста на шеф на Българска народна банка и работа във Световната банка са разнообразни компетентности. Така отговори на въпроса за какво Каримански не е подобаващ да оглави Българска народна банка, а може да работи интернационалната финансова институция.

“Гуверньорът на Българска народна банка би трябвало да има едно най-важно качество - висок морал и висока нравственос - това е по закон. Всякакви други банкови позиции, в това число и Световната банка изискват просто механически професионализъм, познания. Но, когато приказваме за най-висшата позиция в България в банковия бранш, която ще би трябвало да ръководи всичките парични потоци, които влизат и излизат от България, там етиката и моралът е на напълно различен стандарт, който би трябвало ние като българи да пожелаваме “.

По-рано секретарят на партия „ ИТН “ Виктория Василева даде да се разбере, че на Любомир Каримански е било предлагано да отиде в Световната банка, в случай че се откаже от Българска народна банка.

" Продължаваме промяната " (ПП), Българска социалистическа партия и " Демократична България " няма да поддържат кандидатурата на Любомир Каримански за началник на Българска народна банка, стана още ясно в понеделник.

Той остана единствения претендент за поста, откакто Андрей Гюров от Политическа партия разгласи, че ще отдръпна кандидатурата си.

Така все още Каримански може да разчита само на гласовете на депутатите от личната му партия " ИТН " (ИТН), както и на опозицията – ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Андрей Гюров: Притеснени сме, че Каримански идва от българския банков бранш

" Нямаме проблем с професионализма на господин Каримански. Притеснява ни, че той идва от българския банков бранш, на това не се гледа с положително око за един шеф на Българска народна банка ", съобщи отдръпналият се от битката за поста гуверньор на държавния трезор Андрей Гюров пред бТВ.

Той означи, че в концепцията на Каримански са липсвали дейности и стъпки към приемането на България в еврозоната.

" Нашето предпочитание през цялото време беше да има единна кандидатура на обединението, само че за жалост не бяхме подкрепени в зала и се стигна до този резултат да имаме две номинации. Ние постоянно сме поставяли отговорностите над постовете и по тази причина на този стадий взехме решение, че изтеглянето на кандидатурата ми е верният ход, с цел да дадем късмет, а да се започва една нова процедура да се откри персона в съвещания както в обединението, по този начин и в останалите парламентарно показани сили, да се откри една сплотяваща кандидатура, която да получи явен мандат за бъдещето на централната банка ", разяснява Гюров.

" Видяхме, че господин Каримански не съумя да завоюва поддръжката на останалите съдружни сътрудници. Всички партии от обединението без Има Такъв Народ няма да поддържат Каримански. Оставяме на нашите сътрудници да решат дали този значим пост би трябвало да се реши от ръцете на опозицията ", добави той.

Няма политически рекет и връзка сред избора на шеф на Българска народна банка и казусът с разплащанията за пътните компании, сподели Гюров.

Българска социалистическа партия няма да поддържа Каримански за началник на Българска народна банка

Депутатът от левицата Румен Гачев сподели, че Българска социалистическа партия няма да поддържа Любомир Каримански за шеф на Българска народна банка.

" Няма да гласуваме в зала за поста на Българска народна банка, в тази ситуация за кандидатурата на Любомир Каримански, защото не желаеме да взимаме страна в спора. Няма да задълбочаваме раздора в обединението. Има всевъзможни провокации и рецесии, през които би трябвало да преведем страната, и обединението би трябвало да бъде постоянна. Не можем да си позволим да внасяме спомагателен звук ", разяснява Гечевпред Нова телевизия.

Той посочи, че Българска социалистическа партия не счита да номинира собствен претендент за постаи ще изчака предлагането на съдружните сътрудници.

Възможните изходи от обстановката съгласно Гечев са да бъде препоръчан нов претендент или актуалният шеф на Българска народна банка Димитър Радев да изкара втори мандат.

Има Такъв Народ нападна премиера поради Българска народна банка

Междувременно ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов нападна премиера Кирил Петков, че е предложил договорка с отдръпването на кандидатурата на Андрей Гюров.

" Отвратително е министър-председателят Кирил Петков да прави подмятания от вида " Оттегляме Андрей Гюров, с цел да получим поддръжка за спецсъда и прокуратурата ". Не одобряваме подобен рекет ", съобщи Йорданов пред Нова телевизия.

Той подсети, че " Продължаваме промяната " са имали други претенденти за шеф на Българска народна банка преди да предлагат Андрей Гюров. Сред тях е бил и проф. Илиян Михов.

" Те се пробваха да сложат човек, който е под техен надзор. Но против господин Каримански не съумяха да извадят експерт ", сподели Йорданов.

Той посочи, че няма вид Има Такъв Народ да поддържа Димитър Радев за нов мандат, защото е бил определен с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР