Премиерът Кирил Петков пристигна край гръцкия град Комотини, където заедно

...
Премиерът Кирил Петков пристигна край гръцкия град Комотини, където заедно
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция ще заработи през есента

Премиерът Кирил Петков дойде край гръцкия град Комотини, където дружно с министъра на енергетиката Александър Николов направи оглед на градежа на интерконектора сред България и Гърция. Заедно с тях е и началникът на политическия кабинет на Петков - Лена Бориславова. Българската делегация беше посрещната от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Константинос Скрекас. Двете страни означиха значимостта на плана. От визитата стана ясно, че  газовата връзка с Гърция ще проработи през септември.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, множеството от които са на българска територия. Трасето на газопровода минава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като обезпечава опция за газификация на всички обитаеми места в региона.

Миналата седмица министър-председателят Кирил Петков инспектира построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България в региона на Стара Загора.

" Физическата инфраструктура към този момент е налице, сега се прави хидравличното тестване. Това значи, че сме напреднали доста, което удостоверява тезата, че през последните три месеца е направено повече, в сравнение с в последната година ", сподели министър председателят пред кореспонденти в Комотини. По думите му завършването на проекта е доста значимо, тъй като, когато се приказва за диверсификация, това значи по-ниски цени на газа, на парното през идната зима, по-малък напън върху цените. Петков сподели, че е минал по цялото трасе и познава всеки метър на трасето. Всички тръби са сложени, би трябвало да се сложат кабелите, които ръководят трасето, посочи той. " Ако се приключи в края на юни, през септември азерският газ ще си върви изцяло комерсиално ", разгласи министър-председателят.

Премиерът напомни, че построяването на газовата връзка с Гърция се бави 12 години. " Тази тръба не е издигната 12 години, а съветската тръба е издигната за 3 години ", посочи той.

Във връзка с договарянията с " Газпром " (за нов контракт от 2023 г.) той означи, че би трябвало да сме подготвени за всевъзможен сюжет, в това число за подобен, при който нямаме доставки оттова. " Ако нещата се оправят, няма война и може да се договаря, газът от " Газпром " ще бъде част от нашия микс. Съвсем друго е да преговаряш с една страна, когато имаш варианти ", безапелационен е Кирил Петков.  По думите му България има три различни източници на газ, в случай че спрат доставките от Русия: " Този може да докара 3 милиарда кубически метра - почти потреблението на България, настрана връзката през Месемврия, настрана имаме и през Турция връзка, тъй че безусловно сме подготвени за подобен сюжет. "

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР