Премиерът Кирил Петков предлага балканските членки на НАТО да работят

...
Премиерът Кирил Петков предлага балканските членки на НАТО да работят
Коментари Харесай

Кирил Петков предлага съвместна отбрана на Балканите

Премиерът Кирил Петков предлага балканските членки на НАТО да работят за обща отбранителна тактика. След срещата му в резиденция " Бояна " с сътрудниците му от Черна гора, Северна Македония и Румъния, Петков съобщи:

" Трябва да има взаимни дейности, с цел да бъде задоволително мощна тактиката ни. По-добре да се координираме на локално равнище, вместо да приказваме за пазаруване на скъпа отбранителна техника ".

Той означи, че Румъния от четирите страни е най-силно ударена с максимален брой бежанци от Украйна. " Справят се отлично, като одобряват тези хора. Обсъдихме, че би трябвало да имаме обща тактика и по тази тематика дружно с Европейски Съюз по механизма за взаимност, само че също и разпределението на бежанците в границите на района ", добави Петков.

„ Обсъдихме по какъв начин може да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да стартират да работят в друга посока, да вземем полутечен газ от Турция и Гърция”, съобщи министър председателят. Обсъден е бил и кулоар номер 8.

„ Но освен съществуващия кулоар номер 8, а да стартира от Подгорица, Дурас, Скопие, София, Димитровград, Бургас, Варна”, посочи Петков. Обсъден е и коридорът от Александруполис към Бургас, Варна и Констанца.

Сигурността на продоволствието също е била съществена в диалозите. Петков изясни, че земеделските министри на Балканите ще би трябвало да приказват дружно.

" Надяваме се, че мир скоро ще настъпи. Говорихме и за това да забележим по какъв начин можем дружно да работим за възобновяване на Украйна ", сподели още Петков.

" Общата тематика е и битката против корупцията. Трансграничното пране на пари е тематика, която би трябвало да се координира, тъй като нито една страна не може да се оправи сама. Това е обвързвано и с предходните срещи на върха на НАТО и Европейски Съюз. Местната корупция в доста случаи е инструмент, който се употребява от Русия за въздействие в района ", разяснява още Петков. По думите му това не са просто тематики за полемика, а задания и занапред ще се събират министрите от района.

" Трябва да покажем, че Балканите са съгласуван район ", съобщи Кирил Петков.

Здравко Кривокапич, министър председателят на Черна гора, съобщи, че е пристигнало времето всички да се съберат дружно и да работят дружно, с цел да обезпечат по-добро бъдеще и качество на живот за жителите на Балканите, а емигрантите да се завърнат.

" Трябва да оставим предишното зад нас, а да работим за бъдещето ", добави той.

Димитър Ковачевски, министър председателят на Македония, осъди изрично войната на Русия в Украйна и дава поддръжката си за визията на Петков за общи стратегии за защита.

Николае Чука, министър-председателят на Румъния, пък означи, че преглежда домакина на срещата Петков като другар. " Войната в Украйна удря съществено сигурността на Европа. Съвместните дейности са основни при ръководството на спорове. И по тази причина взехме решение с сътрудниците ни да сме твърди в поддръжката на евроатлантическите полезности ", сподели той.

По думите му, страните имат сериозен опит в районното съдействие и защитата.

" Русия е най-сериозната опасност за общата ни сигурност и ни би трябвало по-сериозна отбрана, с цел да предотвратим бъдещите й дейности. Даваме си сметка за зловредното въздействие на Русия в района, а нашият отговор против това е увеличение на енергийната самостоятелност, повече комерсиално съдействие посред ни и обща битка с подправените вести. Украйна е в сериозно състояние и изключително внимание би трябвало да обърнем на Молдова, където има рецесия освен поради бежанците ", разяснява още Чука.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР