Премиерът Кирил Петков отхвърли съмненията за конфликт между Министерски съвет

...
Премиерът Кирил Петков отхвърли съмненията за конфликт между Министерски съвет
Коментари Харесай

Кирил Петков свали напрежението по оста с Румен Радев

Премиерът Кирил Петков отхвърли подозренията за спор сред Министерски съвет и президента Румен Радев след офанзивата на президента към политиката му по отношение на Северна Македония и промените в " Булгаргаз ". 

Петков отдаде рецензиите на Радев на резултата от разделянето на управляващите, при което " е хубаво едната власт да предизвестява другата власт за опасности ". 

Той обаче отхвърли намеците за хипотетично връщане на медиатори по газовите доставки до България и отбрани решението за отстраняването на остарялото управление на " Булгаргаз ". 

" Президентът в този случай дава общо предизвестие, което е добре пристигнало. Очакваме хората да следят всяко наше решение и да ни споделят, в случай че виждат неточности. Но в тази ситуация няма неточност... Жълтият картон е сметката за газа, която се получава в края на месеца. Не мога да понеса нито един ден, откакто знам действителни обстоятелства, да оставя тези хора да не престават да вземат значими за България решения ", сподели Петков в изявление за Българска национална телевизия. 

На въпроса за рецензиите на Румен Радев за " прибързаното " му посещаване в Скопие на 18 януари, той още веднъж омаловажи спора. 

" Аз имам вяра, че тимът, който сме ние в кабинета и президентството, е тимът на България. Неговото деяние е функционалност на това, което той има вяра, че е най-добре за българския интерес. Общият ни интерес за богатството на България е еднакъв ", беше коментарът на Петков. 

Той разгласи, че няма да направи компромис с българската позиция по договарянията със Северна Македония, само че желае да зададе нова рамка на връзките със страната. 

" Трябва да си отговорим на въпроса какво желаеме от връзките с Република Северна Македония - да се караме, да се наскърбяваме, да потискаме хората от двете страни на границата? Другият вид е да нямаме граница, да работим дружно, да може български компании да продават на техните пазари. Ако работим дружно, нашият район ще стане доста по-богат ", сподели Петков.

Премиерът изрази положителни усещания от настройката на македонския си сътрудник Димитър Ковачевски - " познаваме се от две седмици, всичко, което до момента е обсъждано, е изпълнено ". 

Без да загатва съответни имена обаче, той уточни, че " има сили в Северна Македония и в България, които не желаят да имаме добросъседство и непоклатимост ". 

Петков отбрани решението си да сътвори работна група за Covid-19 с представители на " Възраждане ", които отхвърлят всички досегашни държавни ограничения за пандемията. 

Той разгласи, че " антиваксърите " не са единна група, а имат друга мотивация - " някои имат вяра в обичайна медицина, чайове и билки, други имат вяра, че са недосегаеми ". 

" Общото е, че в случай че нямат естрада, в която някой да ги изслуша, те се капсулират и стават по-агресивни - поканихме ги в Министерски съвет да чуем техните аругменти, тъй като в случай че не се чуят, стават нападателни ", сподели той. Петков въпреки всичко разгласи, че ще се вслуша в рекомендациите на специалистите като проф. Радка Аргирова и чака " годни причини ", а освен " политически напън ". 

Кирил Петков удостовери и доверието си в новия претендент за ръководител на КЕВР Станислав Тодоров. Той го разказа като " необикновено почтен човек с съвършена известност ", който в началото е отказал предлагането на " Продължаваме промяната " да бъде номиниран. По думите на Петков - Тодоров е от хората, на които " им е писнало да виждат несправедливости, неработещи системи ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР