Премиерът Кирил Петков отговори на поканата на Иван Гешев да

...
Премиерът Кирил Петков отговори на поканата на Иван Гешев да
Коментари Харесай

Премиерът: Приемам поканата на Иван Гешев, но ще го питам за Мата Хара, Магнитски и Хемус

Премиерът Кирил Петков отговори на поканата на Иван Гешев да се яви на разпит при него.

Днес бях известен, че основният прокурор ме кани на разпит да оповестя информации, които са обществено известни. Разбирам, че той би се развал да се запознае персонално от мен със следните проблеми, които частично споделих по време на нашия диалог. С наслаждение одобрявам поканата. Това заяви на брифинг през публицисти в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков. По време на този „ разпит “ министър председателят ще желае да попита някои въпроси.

„ Какви дейности е подхванала прокуратурата по следните обществено известни данни за закононарушения или злоупотреби:

Какво е направила прокуратурата по темата Мата Хари, откакто стана обществено известно, че има кюлчета и пачки? Освен това господин Борисов показа, че знае коя е Мата Хари. Прокуратурата открила ли е коя е тя? Провела ли е следствие за това дали тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на господин Борисов, или те просто са си били там.

Във връзка с „ Магнитски “ ние знаем, че господин Божков има много обвинявания от прокуратурата. Въпросът е има ли спомагателни следствия за другите хора, ясно разказани по „ Магнитски “? Какви са дейностите, които прокуратурата е подхванала там?

Има ли директна връзка сред заема в Българската банка за развиване и фактът, че господин Пеевски е бил акционер в „ Булгартабак “?

По една от малките екрани ясно беше казано, че заемът на „ Роудуей кънстракшън “ в ББР е взет от юриста на господин Гайтански. Искам да схвана подхванала ли е прокуратурата ограничения и дали този заем е взет правомерно?

След като всички българи се срещнаха с казуса „ Осемте джуджета “, какви следствия е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинявания на Петър Петров, по-известен като Пепи-Еврото.

Има ли връзка сред строителните компании, част от които и строителна компания, взела много от договорите за строителството на противозаконните язовири, които установихме в Министерство на стопанската система, и господин, прочут под прякора Таки?

Какви стъпки са направени по „ Барселонагейт “, откакто испанските управляващи са ни уведомили за евентуално обвързвано с проблема пране на пари?

Има ли връзка сред случаите с „ Автомагистрали “ и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ, както беше оповестено?

Защо „ Булгаргаз “ и господин Николай Павлов са се отказали от количества азерски газ, които са могли да стигнат до България и които биха свалили цената за потребителите? “, са част от въпросите, които Петков ще зададе. По думите му бъдат завършени и други такива.

Министър-председателят още един път повтори, че главната тематика на срещата сред него и обвинител №1 у нас е била закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата. „ От обединението не имаме вяра, че тези структури би трябвало да останат “, безапелационен е Кирил Петков.

„ Попитах го също за какво няма развиване по обществено известни информации, свързани с част от хората, които загатнах. Ако желаеме да имаме дейно правораздаване, е хубаво да знаем какво подхваща прокуратурата по тези проблеми “, счита той. Списък обаче не бил дал на Гешев, както обявиха по-рано от прокуратурата.

От своя страна началникът на кабинета Лена Бориславова заяви, че е получила призовка да се яви на разпит на 9 февруари в 15 часа във ВКП.

Премиерът изясни, че призовкарят, който е трябвало да връчи призовка и на него се е качил в Министерски съвет, само че е получил позвъняване да не я връчва през днешния ден обществено пред публицисти. „ Много бих се радвал да получа призовката пред вас “, добави Петков.

Днес от държавното обвиняване оповестиха, че ревизират лист от лица, посочен от Петков в извършената работна среща с основния прокурор Иван Гешев предходната седмица. От държавното обвиняване осведомят, че по време на срещата министър-председателят е показал имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната и по отношение на които не са подхванати нужните дейности за търсене на наказателна отговорност. Гешев е сезирал заместника си, с цел да бъдат подхванати незабавни дейности според нормативната уредба. Освен това Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова, която също е участвала на срещата, ще бъдат призовани да се явят във ВКП за даване на цялостен лист с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за вероятно осъществени от същите лица закононарушения или нарушавания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР