Премиерът Кирил Петков отговори на обвинението на президента Румен Радев,

...
Премиерът Кирил Петков отговори на обвинението на президента Румен Радев,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Не беше политически изгодно решението за РСМ да е на депутатите


Премиерът Кирил Петков отговори на обвиняването на президента Румен Радев, че е „ пощальон “ на Франция за Северна Македония. По думите на президента България е трябвало да създаде свое предложение за решение на проблемите на Северна Македония, а не да внася непознато и то „ без да съобщи позиция “.

„ Няма да отида с позиция на държавното управление, а на Народното събрание. Това е толкоз значим народен проблем, че би трябвало да има оптималната представителност в това решение. В момента предлагането е към този момент в Народното събрание. Те би трябвало да обследват всички детайли и когато вземат решение, аз ще извърша волята на Народно събрание “, сподели пред публицисти Петков.

„ Говоря това от ужасно доста време, само че никой не вярваше, тъй като им беше политически неизгодно. Те желаеха да подвигат топката за Северна Македония и това, че аз споделих, че това решение ще се вземе от Народното събрание беше като глас в пустинята, тъй като политически не беше преференциално “, съобщи още министър председателят.

"Доколкото разбирам френското предложение е присъединило това и да има механизъм да се следи дали има дискриминация против българите в Северна Македония, както и механизъм против езика на омразата. Това са значими за нас критерии, само че дано да се влезе в подробност ", добави Петков.

По думите му първата стъпка за започването на преговорния развой за присъединението на РСМ към Европейски Съюз е първата междуправителствен конференция.

"Тя да стартира, откакто те са трансформирали Конституцията си, само че трансформират ли я, България да не може да ги спре отново. От тяхна страна да се подсигурява това, че няма да си измисляме изискване на всеки шест месеца. Това за мен е един добър механизъм ", сподели още министър председателят.

Предстоящият избор на съмнение

„ Това, че през вчерашния ден още един народен представител - Кирил Симеонов, взе вярното за мен решение, че ще гласоподава в поддръжка на държавното управление и няма да хвърли страната в серпантина от политически риск, ни даде вяра, че има още хора, които мислят по тази тематика “, разяснява Петков.

"Никой от политическите водачи да не се изненадва, че ще продължим да работим с всичко, което можем, да ги убеждаваме за какво е толкоз значимо за България те да вземат вярното решение ", добави той.

"Ако инцидентно не успеем и държавното управление падне, идващият мандат с съдружните ми сътрудници ще стартираме да приказваме с всеки един народен представител, който желае да реши дали да поддържа това държавно управление. Тези депутати би трябвало да са самостоятелни ", посочи министър председателят.

"Искаме да прекъснем задкулисието. Всеки, който желае да е с нас, би трябвало да може да вземе самичък решение. Искаме към този момент да няма това някой откъм гърба, седейки в тъмна стая или на канапе, да може да управлява какво се случва на политическата сцена ", сподели още Кирил Петков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР