Премиерът Кирил Петков отговаря пред депутати за посещението си в

...
Премиерът Кирил Петков отговаря пред депутати за посещението си в
Коментари Харесай

Петков отговори за РС Македония: Подходът - реални резултати, а не общи приказки

Премиерът Кирил Петков дава отговор пред депутати за визитата си в районен съд Македония.
Министър-председателят получи въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС и някогашен вътрешен министър Екатерина Захариева, която съобщи, че общите инфраструктурни планове няма да решат най-болезнените исторически въпроси. Според ГЕРБ-СДС кабинетът на Петков не е предложил нищо ново, а единствено е работело по рамката на предходното държавно управление.

"Нивото на дискриминация на българските македонци надминаха на моменти тези от Титова Югославия. Малкото реализирано от историческата комисия беше малко, само че нещо ", сподели Захариева. Тя прикани Петков да не се поддава на напън във връзка историческите комисии. Екатерина Захариева моли министър-председателят да каже дали или не е повдигнал въпроса за правата на българите в РСМ.

"Да, Димитър Ковачевски е от седмица министър председател на РСМ, а от тях 4 прекара с българското държавно управление - това сподели предпочитание да се свърши работа. За ден имахме големи напредъци по доста от сферата. Подписахме 3 меморандума, които бяха ключови- земеделие, кулоар номер 8 и дребни и междинни предприятия ", съобщи в отговор Кирил Петков.

Не пренебрегваме или слагаме на по-ниско равнище българската позиция. Дискусиите, до момента в който вървят по инфраструктура, говорихме и по значимите тематики като за правата на българите в РСМ, сподели още той.

Вече не приказваме за 5+1, а единствено след седмица ще приказваме за 4+1, заяви министър председателят.

На всеки 7 дни ще има действително направени планове. Петков разгласи, че няма да сменя членовете на историческите комисии, а новата сила им давала подтик за повече резултати.

Премиерът разгласи, че Ковачевски е заявил подготвеност българите да се впишат в конституцията на Северна Македония, само че без ясни периоди, ще има календар за работа, както и три подписани меморандума.

"Намалете ентусиазма, тъй като след това ще би трябвало да се обяснявате. Знаете ли какъв брой меморандума подписахме с тях - над 20, а за Коридор номер 8 три ", обърна се Захариева след доклада на премиера.

Бившият външен министър съобщи, че няма неприятно РСМ да преодолее страха си и да имаме обща история, а за какво не и общи празнувания на знакови персони. Тя попита дали държавното управление възнамерява събития във връзка по този начин значимата кръгла 150-годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Петков отговори: Ние сме оптимисти, само че би трябвало да следим за същинската работа - това и ще следи българското държавно управление. За февруари ще има общи празнувания за българския бунтовник. Подходът - действителни резултати, а не общи приказки.

Европейските ни сътрудници ни чуват - Брюксел ни поддържа, не тъй като изискват нещо от нас, а тъй като са обнадеждени.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР