Премиерът Кирил Петков определи като историческо днешното решение на Народното

...
Премиерът Кирил Петков определи като историческо днешното решение на Народното
Коментари Харесай

Кирил Петков определи решението на парламента като историческо -

Премиерът Кирил Петков дефинира като историческо днешното решение на Народното събрание да анулира ветото си върху начало на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз. 

" Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на предлагането за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз ”, написа министър-председателят в оставка в туитър.

От Брюксел, където е на Европейски съвет, Петков сподели, че би трябвало да благодари на много хора, помогнали да се стигне до този резултат.

" Започвам от външния министър Теодора Генчовска, която сподели ясно, макар натиска от партията, която я е издигнала да каже нещо друго, сподели ясно, че това е най-хубавото решение за България. Благодаря ѝ за смелостта макар постовете във фейскбук на Слави Трифонов ", сподели Петков, представен от Българска национална телевизия.

Той благодари и на депутатите, които " са събрали нужната поддръжка за толкоз отговорно решение ".

" Това, което европейските водачи оцениха, е, че България направи своята стъпка. Оцениха, че това решение е решението, което френското държавно управление, Европейски Съюз действително поддържа и осъзнава, че българските условия стават европейски. Сега е време за държавното управление на РСМ да поведе своята нация. От тях зависи сега да кажат, че желаят да са част от Европейски Съюз и са подготвени да създадат стъпките, с цел да стане действителност ", сподели Петков.

Премиерът изрази вяра, че благодарение на европейската дипломация и НАТО-вските сътрудници РСМ ще преодолее вътрешните компликации.

Петков съобщи още, че всички европейски водачи са ни поздравили за това, че сме заели проевропейска позиция - от Еманюел Макрон, Шарл Мишел и Олаф Шолц, до Урсула фон дер Лайен.

А в изявление за електронното издание " Политико " Кирил Петков приканва северномакедонския си сътрудник Димитър Ковачевски да бъде " смел " и да одобри предлагането на френското председателство, което ще отвори вратата за започване на договаряния за еврочленство.

Петков споделя, че знае, че това е " тежко " решение и има риск да докара до рухване на държавното управление на РСМ, само че " по този начин това ръководство ще остане в историята ".

Премиерът добавя, че компромисът, препоръчан от френското председателство, би трябвало да се приема като европейски, а освен като съглашение сред България и Северна Македония.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР