Премиерът Кирил Петков не вярва, че общините нямат пари за

...
Премиерът Кирил Петков не вярва, че общините нямат пари за
Коментари Харесай

Петков се гаври с общините: шоковите сметки за ток били политически пиар, ще избират на кои да помагат

Премиерът Кирил Петков не има вяра, че общините нямат пари за осветяване. Въпреки че десетки кметове сигнализират, че за декември са получили фактури, що се касае за цяла година, в Министерския съвет смятат, че не всички общини страдат от дефицит на средства.

„ Да, може и да има такива общини, само че ще пожелаеме точните елементи, тъкмо за какви пари става дума, тъй като осветлението не е огромен % от разноските на общините. Така че желаеме да отделим политическия пиар, с който ни заливат от заран до вечер “, изясни подозренията си Петков.

„ Решихме, че ще има работна група, в която ще се разисква помощите за общините, учебни заведения, детски градини. Но би трябвало едно нещо да стане ясно – до момента в който имаме обстановка, в която една лампа едната на улицата може да е в пъти по-скъпа от същата лампа на другата страна, до момента в който не почистим тези публични поръчки, не можем да приказваме, че общините просто нямат пари за осветяване “, акцентира той.

Ето обстоятелствата.

Община Козлодуй е имала сметка от 17 хиляди лв. за декември 2020 година, в този момент с повишаването на тока тя е стигнала 70 хиляди. За Аврен ноемврийската фактура за ток е в размер на 49 000 лв., декемврийската сметка за ток е близо 60 000 лв..

В Пловдив за този декември сметката за електричество на общината е била 620 000 лева, против 180 000 лева за същия интервал на 2020 година

Брацигово вкара режим на уличното осветяване, като кметът на града Надежда Казакова разгласи преди дни, че в случай че през декември 2020 кметството е платило за електрическа енергия 19 252 лв., предишния декември сумата е повече от двойна – 46 669 лв..

От предходната седмица и в Смолян вкараха режим на електричеството. През месец декември 2020 година, южната община е платила близо 92 000 лв. за еленергия, а за декември 2021 година сумата е близо 280 000 лева

Тъмни нощи имат и в Ардино. От общината получават сметка за декември от над 55 000 лв. за ток. Преди година това е била цифрата за тока за 5-6 месеца.

След рекордна сметка за ток и община Стралджа също е с тъмни улици поради спестовност на осветлението. За последния месец общината е платила близо 80 000 лв. за ток, вместо нормалните към 30 000.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР