Премиерът Кирил Петков на първо посещение зад граница - срещата

...
Премиерът Кирил Петков на първо посещение зад граница - срещата
Коментари Харесай

Кирил Петков обсъди напрежението между НАТО и Русия с Йенс Столтенберг

Премиерът Кирил Петков на първо посещаване зад граница - срещата на върха в Брюксел.

Кирил Петков към този момент се срещна с генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Напрежението с Русия беше във фокуса на диалога сред двамата.

Евентуална съветска експанзия и нарушение на териториалната целокупност на Украйна биха имали доста съществени стопански и политически последици. Това съобщи преди медиите генералният секретар незабавно след срещата си с Кирил Петков.

Срещата им идва часове след тежък Европейски съвет, на който евролидерите също насочиха недвусмислено предизвестие към Русия.

„ Потвърждаваме поддръжката си за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна. Отношенията на НАТО с Украйна са единствено сред нея и 30-те членки на Алианса. В същото време дадохме да се разбере, че сме за логичен разговор с Русия и удостоверяваме отдавнашната си покана “, сподели Столтенберг.

„ България възнамерява да има непрекъсната връзка, градивен метод и когато обсъждаме стратегически въпроси, като този, който споменахте, за Украйна, ние изцяло се съюзяваме с позициите на НАТО и Европа. В същото време откровено имаме вяра, че постоянно дипломатическият и кротичък метод към евентуални спорове е най-хубавият метод да реализираме прогрес “, отговори Кирил Петков.

Започва най-важната срещата на Кирил Петков в Брюксел – тази с ръководителя Урсура фон дер Лайен. Темите са проектът за възобновяване, темпото на имунизация, цените на енергийните запаси, битката с корупцията. Ще се приказва и за присъединение на Западни Балкани, в частност за Северна Македония.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР