Премиерът Кирил Петков коментира в интервю пред нарастващото напрежение по

...
Премиерът Кирил Петков коментира в интервю пред нарастващото напрежение по
Коментари Харесай

Петков: Най-лошият сценарий е, че има опасност от агресивен акт в Украйна следващите 2 седмици

Премиерът Кирил Петков разяснява в изявление пред възходящото напрежение по оста Русия-Украйна-НАТО и каква би била заплахата за нашата страна при ескалация.

Най-лошият сюжет е този, който можем да прочетем през днешния ден в международните медии. А точно, че има огромна степен на заплаха да има някакъв нападателен акт от Русия към Украйна в идващите две седмици . Ние би трябвало да имаме ясни тактики да махнем рисковете “, уточни той.

В миналите часове американският президент Джо Байдън проведе диалог с водачите на съюзничeски страни. Участниците в диалога показаха паника от скупчването на съветски войски към Украйна и обявиха предпочитание за дипломатическо решение на рецесията, съобщи Ройтерс, като се базира на Белия дом. Световните медии оповестиха, като се базират на осведомени източници, че в разговора Байдън е споделил, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Вашингтон е уведомил своите съдружници, че сходно нахлуване може да бъде предшествано от ракетни удари и хакерски атаки. По-рано американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че евентуално нападение срещу Украйна може да стартира с удар по въздух и ракетни офанзиви.

Междувременно Руското външно министерство сподели, че западните страни благодарение на медиите популяризират погрешна информация, намеквайки, че Русия може да възнамерява навлизане в Украйна, съобщи Ройтерс. Според министерството западните страни се пробват да отклонят вниманието от личните си нападателни дейности. Президентите на Съединени американски щати и Русия, Джо Байдън и Владимир Путин, ще беседват през днешния ден по телефона, сподели представител на Белия дом, представен от Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че диалогът ще е довечера московско време.

При рискова ситуаци и възможен отрицателен сюжет по отношение на доставките на газ България би трябвало да реагира по допустимо най-хубавия метод авансово и да има явен проект, уточни Кирил Петков.

Министър-председателят препотвърди и решението на Министерския съвет за основаването на български батальон .

„ Има дефицити в родната защита . Бихме поканили съюзнически сили, оттук насетне поддръжката да се случва систематично. Очаквам да има и закъснение на доставките на F-16 най-малко с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 година. Няма заплаха обаче България да загуби суверенитета си ”, увери Петков.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР