Премиерът Кирил Петков и секретарят по отбраната на САЩ Лойд

...
Премиерът Кирил Петков и секретарят по отбраната на САЩ Лойд
Коментари Харесай

САЩ пращат бронирана рота в България

Премиерът Кирил Петков и секретарят по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин разговаряха в Министерския съвет, като разискаха тематики от интерес и за двете страни.

„Искам да благодаря на Съединени американски щати, че оказа поддръжка на България. В тази комплицирана обстановка никой не може да се пази самичък. Българското общество може да е умерено, тъй като усилваме своите отбрани дружно. Искам да уверя всички и да сложа завършек на подправените вести – не сме говорили за военна поддръжка по никакъв метод в Украйна, работим дружно за поддръжка на източния фланг, само че нищо друго не е дискутирано“, отсече Петков.

Лойд Остин също удостовери думите на премиера.

„Войната, която Путин стартира, сложи цяла Европа в риск. Няма нито една страна, която може да живее с илюзията за цялостна сигурност. Нашата сигурност е в груповата защита на съдружниците ни в НАТО. Ние сме НАТО“, сподели още Петков.

Той добави, че Съединени американски щати ще дават една рота „страйкър“ на българската войска. Тя ще е под командването на висшия главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният пълководец да е българин.

Секретарят по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин бе безапелационен, че задължението към член 5 е непреклонен.

За мен е значимо да съм тук персонално в този миг, с цел да осъдим безразсъдната експанзия на Русия и да подчертаем нашата поддръжка за украинския народ, сподели Остин и означи, че обратно на упованията съветската експанзия сплоти света.

Много значима стъпка е основаването на мултифункционална бойна група. Нашето партньорство с България в никакъв случай не е било толкоз мощно, съобщи още Лойд Остин и подчертава върху потребността от оперативната съгласуемост.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР