Премиерът Кирил Петков и министърът на отбраната на САЩ Лойд

...
Премиерът Кирил Петков и министърът на отбраната на САЩ Лойд
Коментари Харесай

След срещата Петков - Остин: България няма да дава военна подкрепа на Украйна

Премиерът Кирил Петков и министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин дадоха взаимен брифинг след срещата сред двамата. Петков съобщи, че България няма да оказва военна поддръжка на Украйна.

" Войната, която Путин стартира слага цяла Европа в риск. В тази комплицирана конюнктура никой не може да се пази самичък. Трябва да имаме поддръжката на нашите съдружници. Ние сме НАТО. Съединени американски щати се съгласиха да дават бойна група. Ще предложим нейния пълководец да е българин. Българското държавно управление ще ускори нашата отбрана. Обсъдихме военната подвижност. Да свържем Александруполис, Варна, Констанца с жп линия и мост на Дунава. Логистиката е също толкоз значима, колкото и военната техника. Борбата с корупцията също е обща задача. Там също имаме доста обща работа. Не сме говорили за военна поддръжка по никакъв метод. Работим дружно по източния фланг, само че нищо друго по тази тематика не е дискутирано. Ще работим дружно във всяка стъпка. Америка е НАТО и България е НАТО ", съобщи Петков след срещата.

" Никоя страна не може да се усеща стопроцента сигурна. Можем да се усещаме сигурни, когато работим дружно. Всички съдружници от НАТО би трябвало да приказваме в дин глас и тогава нашата сигурност е нараснала. България изпрати лекарства и филантропична помощ за Украйна. Господин Зеленски ми благодари за помощта, която оказваме на украинските бежанци. Молдова за нас е терзание. Те не са в НАТО и са дребна страна. Вече 5% от тяхното население е украински бежанци. Те имат съветско наличие в част от страната си. България беше доста мощен глас на масата на европейските водачи. Пътя на Молдова в Европейски Съюз би трябвало да бъде бърз. Трябва всички да подадем ръка на тази дребна страна. Имаме и много българи в Молдова. Руската експанзия не би трябвало да мисли, че е допустимо да премине през границите на Молдова ", сподели още министър председателят.

" Проведохме с премиера Кирил Петков диалог по отношение на експанзията на Русия в Украйна. Обсъдихме редица значими въпроси в областта на защитата. За мен е значимо да съм тук персонално, с цел да обсъдим безрасъдната и безмилостна експанзия на Русия. Нашият ангажимент към член пети е непреклонен. Инвазията от страна на Русия лиши ужасяващи човешки жертви - смели бойци и прекалено много цивилни жители. Руската експанзия сплоти украинския народ, НАТО и целия свят. България и Съединени американски щати споделят общи полезности. България оказва подпомагане на украинските бежанци. Нашето партньорство в областта на защитата в никакъв случай не е било толкоз мощно. Нашият и вашият ангажимент е образец за други съдружници. Съединени американски щати стои до България и нашите съдружници в НАТО. Разговорът беше ориентиран по какъв начин можем да засилим източния фланг. Благодаря за напъните, които вършиме от страна на цялата интернационална общественост. Много е значимо да разполагаме с верните качества, с цел да пазиме България. Важно е да има оперативна съгласуемост. Често пъти се работи в последния миг ", съобщи Лойд Остин.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР