Премиерът Кирил Петков е провел среща с кмета на столичния

...
Премиерът Кирил Петков е провел среща с кмета на столичния
Коментари Харесай

Държавата ще съфинансира разклонението на третия лъч на столичното метро

Премиерът Кирил Петков е провел среща с кмета на столичния регион " Слатина " Георги Илиев, в която му е съобщил, че страната ще съфинансира разклонението на третия лъч на метрото. В петък (11 февруари) кметът на града Йорданка Фандъкова заяви, че заложените 360 млн. лева за разширенията през " Подуяне " и " Слатина " на метролинията, които градът е трябвало да получи от Европа по Плана за възобновяване и резистентност, са понижени на 217 млн. лева Тя добави, че редакцията на проекта планува строителство единствено на 3-те км до кв. " Левски " и изключва сектора през " Слатина " до бул. " Цариградско шосе ".

Пред Георги Илиев, областен кмет от " Демократична България ", министър председателят е декларирал, че държавното управление ще предприеме нужните дейности и ще поддържа развиването на плана, който е " от извънредно значение за жителите и гостите на София ". Петков е оповестил, че за построяването на правата с 6 станции, която стартира наоколо до входа на Военна академия наоколо до ул. Шипка, продължава през кв. " Гео Милев ", " Слатина ", " Арена Армеец " и " София тех парк ", с цел да стигне до " Цариградско шосе ", ще се обезпечат средства в размер на 405 милиона лв. от Столичната община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет разсрочено за 4 години.

Според обяснението на Петков повода тази права да отпадне за финансиране от Плана за възобновяване и резистентност е, че има риск при минимално закъснение на строителството й по настоящия график да не бъде приключена доникъде на 2026 година, а до този период би трябвало да бъдат приключени и разплатени всички средства по проекта. Освен това по думите му политиката на Европейския съюз е ориентирана към финансиране на планове за районна съгласуваност. Въпреки това по проекта са планувани средства за доизграждане на линията " Хаджи Димитър " - " Сухата река " и жк " Левски ", включваща 3 спирки.

В Плана за възобновяване и резистентност се планува създаване на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според плановете на държавното управление градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е планувано финансиране на градска железница.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР