Премиерът Кирил Петков е предложил поскъпване на превозните документи за

...
Премиерът Кирил Петков е предложил поскъпване на превозните документи за
Коментари Харесай

Зарков: Кирил Петков предложи билетите за градския транспорт да поскъпнат

Премиерът Кирил Петков е предложил повишаване на транспортните документи за градски превоз в София, с цел да се компенсират загубите в сферата.

Това заяви Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по превоз и пътна сигурност към Столичния общински съвет (СОС), по време на конференция за новия тарифен проект за градския превоз на територията на София.

„ В последните седмици получихме редица рекомендации от премиера в оставка, като една от рекомендациите му беше да се понижат линиите. А в следствие получихме и писмо от кабинета на министър-председателя, в което той ни предлагаше да увеличим цените “, разгласи Зарков.

По думите му това е недопустимо, тъй като значи софиянци и гостите на столицата да понесат товара „ на една несъответстваща политика и неразбирането на това по какъв начин действа публичния превоз “.

„ Направих си усилието да пресметна, в случай че послушам рекомендацията на господин Кирил Петков за увеличение на транспортните документи, с цел да се компенсират загубите от Коронавирус пандемията 2 години в превоза и фрапантния растеж на цените на енергоносителите, които са в стотин %, над 300% за газта, над 200% за другите енергоносители “, сподели Зарков и добави, че в случай че рекомендацията бъде спазена, това би означавало повишаване на транспортните документи с малко над 100%.

„ Това би довело до огромен отлив на хората, които употребяват градски превоз “, съобщи Зарков.

„ Към сегашния миг няма реакция от страната по този начин, както се случи в Европа и публичните превози получиха директна отплата от държавните управления. Надяваме се това да се случи в идващите дни, изключително в хипотезата, че се преглежда актуализация на бюджета “, разясни Зарков.

От началото на януари жителите ще могат да употребяват два нови билета - „ Билет 30 + “ и „ Билет 60 + “, съобщи Зарков. „ Билет 30 + “ ще е на стойност 1.60 лв.. Той ще разрешава на пасажерите да се прекачват безкрайно в границите на 30 минути и да употребяват всички типове превоз. Аналогично „ Билет 60 + “ ще дава същата опция, единствено че ще е годен един час и цената му ще бъде 2.20 лв..

Запазва се „ Умна дневна карта “, която е на стойност 4 лв. и може да се употребява сред 00:00 часа и 23:59 часа. Също по този начин ще бъде въведена и Електронна карта за 24 часа. Тя ще важи и за нощния превоз и ще коства 6 лв.. Тридневната карта за всички линии ще бъде трансформирана в електронна такава и ще е на стойност 15 лв.. С новия тарифен проект се планува и въвеждане на Карта за календарна седмица – пет следващи дневни карти с агрегация. Тя ще коства 20 лв..

Предвижда се въвеждане на годишни карти за възпитаници и студенти на преференциални цени – 200 лв. за година.

За младежи до 26-годишна възраст, които не спадат към групата на учениците и студентите, ще бъде въведена месечна карта на стойност 25 лв. и годишна – 250 лв..

Родителите, които са в отпуск за развъждане на дете до 2 години също ще бъдат облагодетелствани от новия тарифен проект. За тях се планува карта на стойност 10 лв. месечно за цялата градска мрежа.

С въвеждането на новите краткосрочни транспортни документи („ Билет 30+ “, „ Билет 60 + “) отпадат старите за еднократно пътешестване без право на прехвърляне, продавани от будките на Центъра за градска подвижност или от лидера на транспортното средство. Предвиден е двумесечен гратисен интервал.

Председателят на СОС Георги Георгиев означи, че на ден се продават към 40 хиляди хартиени билетчета. Най- значимото достижение на тарифната политика е опцията за пътешестване за време, което ще го направи по-изгодно и по-удобно за жители, посочи той.

Новата тарифна политика за пътешестване с публичен превоз на територията на Столична община ще бъде гледана в зала от Столичния общински съвет (СОС) на 21 юли. Ако бъде призната, тя ще влезе в действие от 1 септември тази година - за всички дълготрайни транспортни документи и от 1 януари 2023 година - за всички краткосрочни транспортни документи.

Ще се даде опция транспортните документи да се закупуват онлайн, посредством мобилни приложения, посредством банкова карта или посредством телефон.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР