Премиерът Кирил Петков е получил във Вашингтон подкрепа от администрацията

...
Премиерът Кирил Петков е получил във Вашингтон подкрепа от администрацията
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков получи в САЩ силна подкрепа за усилията на България за борба с корупцията

Премиерът Кирил Петков е получил във Вашингтон поддръжка от администрацията на президента Джо Байдън за напъните на България за битка против корупцията, оповестява държавната осведомителна работа.

Петков е бил признат в Държавния департамент от асистент държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, основния консултант по енергийните въпроси Амос Хохщайн и координатора по политиката на глобите Джим О‘Браян.

След това министър председателят е разговарял и с президентския консултант по националната сигурност Джейк Съливан.

Премиерът Петков е срещнал в елементи високопоставените си домакини от американското държавно управление с ограниченията на кабинета за премахване на корупцията, както и с действителните стъпки за осъществяване на правосъдна промяна.

Информационната работа на държавното управление написа, че Кирил Петков е показал проектите за енергийна диверсификация в България и е изразил " безапелационната българска позиция във връзка с съветската експанзия " в Украйна.

Премиерът е изтъкнал напъните на кабинета да бъдат открити дълготрайни решения за страната ни, които да дават сигурност и непоклатимост, след едностранното преустановяване на доставките на газ от страна на " Газпром ". Петков е подчертал върху евентуалните благоприятни условия в тази посока и смисъла на интернационално съдействие, и по-специално със Съединени американски щати, по енергийните тематики.

На среща с президента на Световната банка Дейвид Малпас и изпълнителния шеф на Нидерландската група във финансовата институция Кун Давидзе българският министър председател е разискал опциите за даване на техническа помощ от Световната банка за България в поддръжка на промените у нас, както и за инфраструктура, опазване на здравето и планове по линия на Плана за възобновяване и резистентност. Обсъдена бе и тематиката за войната в Украйна и въпроси от енергийната сфера.

Стана ясно още, че в София ще се организира среща сред държавното управление и Световната банка, само че датата за нея следва да бъде конкретизирана, заяви пресслужбата на Министерския съвет.

В столицата на Съединени американски щати министър председателят е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на защитата Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Говорителкaта на Съвета по национална сигурност Адриен Уотсън съобщи за срещата на Джейк Съливан с Кирил Петков, че двамата са обменили отзиви по отношение на непредизвиканата военна експанзия на Русия против Украйна. И двамата са удостоверили готовността си да продължат да поддържат народа и държавното управление на Украйна и да постановат наказания на Русия.

По време на срещата Съливан е подчертал солидарността на Съединени американски щати България по отношение на опитите на Русия да употребява силата като оръжие. Обсъдени са били и продължаващите старания за подсилване на европейската резистентност посредством по-нататъшно диверсифициране на европейските енергийни доставки. Била е изразена поддръжка към българското държавно управление в битката му за налагане върховенството на закона и промените в битката с корупцията.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и министър-председателят Кирил Петков са разискали и нуждата от поощряване стабилността и развиването на Западните Балкани.

В рамките на визитата си във Вашингтон министър председателят Петков следва да организира диалози в Конгреса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР