Премиерът Кирил Петков е домакин на посещението на председателя на

...
Премиерът Кирил Петков е домакин на посещението на председателя на
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен пристига у нас в четвъртък за официалното одобрение на Плана за възстановяване

Премиерът Кирил Петков е хазаин на визитата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в София на 7 април, четвъртък. В рамките на визитата си Урсула фон дер Лайен ще удостовери поддръжката на Европейска комисия за българския План за възобновяване и резистентност (ПВУ), оповестиха от държавната пресслужба.  

У нас ръководителят на Европейска комисия ще организира срещи с премиера Кирил Петков и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в ръководещата коалиция. Предвидена е конференция.

Програмата включва също посещаване в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, който е един от бенефициентите по ПВУ. По време на визитата си във висшето учебно заведение Урсула фон дер Лайен ще се запознае с планове на новаторски компании.

Планът за възобновяване и резистентност на България беше предаден на 15 октомври 2021 година В рамките на оценката Европейска комисия акцентира нуждата от промени в области като енергетика, господство на закона и превоз, с цел да бъде реализирано сходство с европейските условия. В тази връзка държавното управление актуализира проекта. Основните промени в региона на енергетиката включват ограничения за ускорение на построяването на нови евтини възобновими източници и съхранението на евтина сила за потребление в пиковите часове, както и за понижаване на излъчванията от произвеждане на електрическа енергия. Актуализираният проект не съдържа планове за създаване на газови централи, тръбопроводи и задължения за затваряне на въглищни централи в идващите години, пишат от Министерски съвет.

В региона на върховенството на закона, държавното управление ускори промените, свързани с антикорупцията, промените в държавните предприятия и прането на пари. В транспортния бранш обновеният проект слага като явен приоритет железопътния превоз посредством нови планове за влаков състав, цифровизация в бранша и рехабилитация на жп линии.

Актуализираният проект за възобновяване и резистентност включва 57 вложения и 47 промени в 12 разнообразни сфери, които би трябвало да бъдат осъществени до 2026 година Мерки в региона на образованието и обществената сфера ще поддържат обновяването и построяването на учебни заведения, закупуването на модерна здравна инсталация, построяването на система за въздушна незабавна помощ, както и усилване на ограниченията за обществено подкрепяне. Бизнес средата ще бъде подкрепена посредством усилване отчетността на основния прокурор, даване на цифрови административни услуги и възстановяване на прозрачността и конкуренцията при публичните поръчки. Бизнесът ще бъде непосредствено подсилен с грантово финансиране, финансови принадлежности и поддръжка за индустриални паркове, приключва известието на правителствената пресслужба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР