„Премиерът каза, че Гърция ще помогне на България да се

...
„Премиерът каза, че Гърция ще помогне на България да се
Коментари Харесай

Reuters: Гърция ще помогне на България, след като Русия прекъсна доставките на газ

„ Премиерът сподели, че Гърция ще помогне на България да се оправи с новата обстановка, породена от съветските решения за енергетиката “, се споделя в изказване на офиса на Мицотакис, без да се дават повече детайлности.

Гръцки източник, непосредствен до въпроса, съобщи пред Ройтерс, че Атина може да помогне на София, като обърне потока на газопровода " Турски поток " - механизъм, който е бил употребен и преди. Газопроводът доставя съветски газ до Гърция през Черно море, Турция и България.

Мицотакис разяснява, че дълго отлаганата газова връзка сред двете съседки, интерконекторът Гърция-България (IGB), би трябвало да бъде подготвена до юни съгласно българския министър председател Кирил Петков, написа още.

Мицотакис свика незабавна среща в сряда с представители на енергийния бранш, с цел да разиска въздействието на решението на " Газпром " върху доставките на газ за Гърция, съобщaва неговият офис.

Гърция разчита на съветски газ за повече от 30% от годишните си енергийни потребности и идващото ѝ заплащане към Газпром е през май по контракт, който изтича през 2026 година

Атина към момента не е изяснила по какъв начин ще извърши заплащането, само че съобщи, че може да успее за неопределен срок да избегне проблеми с доставките на газ, даже в случай че Русия спре потоците.

Съгласно проекта за изключителни обстановки Гърция съобщи, че може да получи спомагателен полутечен и тръбопроводен газ от Азербайджан и да трансферира четири електроцентрали, работещи с газ, на дизел. Освен това ще ускори добива на въглища през идващите две години като краткотрайна мярка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР