Премиерът изиска строг и постоянен контрол за спазването на у

...
Премиерът изиска строг и постоянен контрол за спазването на у
Коментари Харесай

Борисов: Използваме локалния подход за мерките не от страх

Премиерът изиска непоколебим и непрекъснат надзор за спазването на у нас, което обезпечава опция за действието на бизнесите.
Това стана ясно на работно заседание, свикано от премиера, на което министърът на опазването на здравето и министърът на образованието и науката рапортуваха, че от ден на ден деца и възпитаници се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.
„ Не се опасяваме да носим отговорност. Ползваме локалния метод, не тъй като ни е боязън да вземем решение на централно равнище, а тъй като има градове и обитаеми места, където няма толкоз болни и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател “, съобщи Борисов.
„ Направете среща с управлението на моловете по места и им казвате – спазвате разпоредбите, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за интелигентна, умна и новаторска нация, би трябвало ли да му се издава заповед на човек, с цел да съблюдава ограниченията “, риторично съобщи министър председателят Борисов.
 Португалия стартира поетапно облекчение на ограниченията Португалия стартира поетапно облекчение на ограниченията
Португалия стартира поетапно облекчение на ограниченията против разпространяването на ковид. От понеделник - 15 март, отварят детските...
Министър-председателят още веднъж прикани българските жители да пазят персоналното си здраве.
„ Всички виждат какво става с другите страни в Европа с месеци наред локдаун. В България е допустимо най-либералното, само че ние разчитаме и на възприятието за самозапазване, на възприятието за отговорност, демокрацията е и отговорност “, посочи Борисов, представен от държавния пресцентър.
В рамките на работното заседание министър-председателят Бойко Борисов изиска до броени дни да бъде направен проект за установяване на критериите със здравните условия към туристите, които ще посетят България през новия сезон.
Борисов добави, че са обезпечени средства и за продължаването на държавните антикризисни ограничения 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май в това число. Дотогава е обезпечена и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда.
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма осведоми, че следва разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лв. на компаниите и туроператорите, които са декларирали активност във връзка с 4% от оборота, регистриран през 2019 година „ Първоначалната сума беше изплатена, в този момент остава да бъдат прегледани и тествани надлежно с Националната организация за приходите сходството на заявените осведомителни масиви, с цел да може ние да разплатим сумата “, посочи Николова. Тя уточни още, че контролът от страна на здравните управляващи по местата за хранене и настаняване е непрекъснат и прецизен.
 Здравният министър: Недоволството е разбираемо, само че задачата ни е запазването на оптимален брой човешки животи Здравният министър: Недоволството е разбираемо, само че задачата ни е запазването на оптимален брой човешки животи
Една година мина от началото на пандемията, търпението на всички е изчерпано. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, пом...
„ Да има критерии, по които всеки човек да е наясно по какъв начин може да посети България. Още от в този момент да могат туристите в Европа, а и освен в Европа, да знаят какво е належащо, в случай че дойдат на отмора в България. Така ще може и туристическият отрасъл да се приготви за активността си “, изиска министър председателят Борисов.
Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират интензивно със основаването на този проект, с който да се подсигурява реализирането на летния сезон.
40 милиона лв. на 48 000 души са изплатени по мярката „ Запази ме “ за затворените бизнеси. Това заяви общественият министър в границите на работното заседание.
„ Осигурили сме още 13 милиона лв. за погашение на обезщетения до края на месец април за тези бизнеси, които не престават да бъдат затворени поради пандемията. Има опция техните чиновници и служащи да получат 75% от осигурителния си приход “, сподели още Сачева. Тя посочи, че в понеделник ще се организира съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, на което ще се разиска удължаването на ограниченията 60/40 и 80/20 до края на месец май.
Министър Сачева рапортува, че ще продължи и изплащането обезщетения на родители, чиито деца се образоват в отдалечена форма на образование поради пандемията. „ До този миг на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили към 39 милиона лв. за 42 000 фамилии. Разполагаме с още 30 милиона лв., които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на образователната година родителите на тези възпитаници ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лв. за две и повече деца “, добави още Сачева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР