Премиерът и министрите от кабинета Денков“ продължават да изпълняват своите

...
Премиерът и министрите от кабинета Денков“ продължават да изпълняват своите
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Кабинетът „Денков“ в оставка“ да се въздържа от кардинални решения

Премиерът и министрите от кабинета „ Денков “ не престават да извършват своите функционалности до избирането на идващото държавно управление. Само че към този момент прибавя едно „ в оставка “ към наименованието си.

Това сподели за БГНЕС доцент доктор Борислав Цеков, лекар по конституционно право, създател на Института за съвременна политика, академични учител. С него беседваме за правните проблеми при ротацията на двете държавни управления.

Оставката на държавното управление ще бъде гласувана в сряда, като точка първа от съвещанието на Министерския съвет, а час по-късно е планувано съвещание на премиера и министрите.

„ Те остават състав на Министерския съвет, само че към този момент са „ в оставка “. Остават с всички права и отговорности на Министерски съвет до избирането на нов състав на Кабинета, само че към този момент са в качеството си на „ състав в оставка “, изясни доцент доктор Цеков.

Така държавното управление продължава да действа в сходство с член 111, ал 3 от Конституцията, където е записано, че „ с приемане на оставката на Министерския съвет или на министър-председателя … Министерският съвет извършва функционалностите си до избирането на нов Министерски съвет “.

С оставката се слага началото на процедурата по избора на ново държавно управление, изясни юристът. „ И защото не може страната не може да остане без ръководство – има принцип на непрекъсваемост на държавното ръководство (това не е единствено при нас, а на доста места по света), по тази причина държавното управление става „ държавно управление в оставка “, и продължава да си работи обикновено “, изясни доцент доктор Цеков.

На въпрос юридически или честен проблем е взимането на решения от подобен вид държавно управление и дали биха могли да бъдат обжалвани по някакъв метод, специалистът по конституционно право изясни, че решенията са правно законни. „ Неписаното предписание в целия либерален срам, обаче, е, че когато едно държавно управление е в оставка, би трябвало да поддържа настоящото ръководство, само че да се въздържа от решения по стратегически въпроси и други съществени решения. След като държавното управление е в оставка, се счита, че доверието към него към този момент е изчерпано, и би трябвало да поддържа единствено настоящите въпроси “, изясни специалистът.

След като бъде гласувана оставката на държавното управление, президентът би трябвало „ в рационален период “ (Конституцията не му дефинира съответен период, бел. ред.) да организира съвещания с всички парламентарни групи. „ Неговата преценка за съвещания е обвързвана с условието да връчи изследователски мандат на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група, в тази ситуация – ГЕРБ. След това стартира да тече 7-дневен период, в който претендентът за министър председател би трябвало да показа състав и конструкция на Министерски съвет, и в случай че успее, то президентът е длъжен да издаде Указ, с който внася това предложение за състав и конструкция в Народно събрание. Процедурата няма никаква накърнимост, няма причина да се счита, че ще се случи нещо неправилно “, добави юристът и заключи, че в последните няколко години тази процедура беше практикувана неведнъж.

На въпрос дали съзира морални въпроси във обстоятелството, че Народно събрание ще гласоподава оставката на държавното управление „ Денков “ по време, в което водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и бъдещият министър председател Мария Габриел ще са отвън страната, доцент доктор Цеков изясни, че не вижда нищо притеснително. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР