Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов определи резултатите от

...
Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов определи резултатите от
Коментари Харесай

Политическите реакции след първия тур на местния вот

Премиерът и водач на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира резултатите от първия тур на локалните избори като безапелационна победа на неговата партия над Българска социалистическа партия. От ляво пък обявиха, че се завръщат в локалната власт.


Победа над Българска социалистическа партия и непоклатимост на властта - това са два от причините на премиера Бойко Борисов да е удовлетворен от първия тур на изборите.
Бойко Борисов - министър-председател и водач на ГЕРБ: За мен като водач на партията е значим един резултат и той е безапелационната победа над Българска социалистическа партия. Навсякъде, в София двойно. Дали ще се опитат в този момент с мимикрия, като гущери с опашките и хамелеони да водят пазарлъци с други партии, това не ме интересува. Безапелационна победа. Което значи непоклатимост в ръководството.
От ляво също регистрираха увеличение на партийните резултати - балотажи в огромни регионални градове, като в някои от тях Българска социалистическа партия е първа политическа мощ.
Кирил Добрев - Българска социалистическа партия: Българска социалистическа партия се завръща в локалната власт. Имаме двойно съвсем по-голяма поддръжка за партията от 2015-та година. Знакови замъци на ГЕРБ се пропукаха. Това е явен знак, че жителите на България желаят смяна.
Борисов щял да остави на съвестта на останалите претенденти дали ще поддържат Фандъкова на балотажа.
Бойко Борисов - Ще наградите ли за поддръжка на десните? - Аз приканвам, само че отново споделям, ние десните не вървим под строй на избори, дано се замислят, костинбродската спекулация дали е по-добре да я вършат за кмет.Считам, че десните хора по принцип са демократи, мислещи, знаещи, можещи, разсъждаващи. Ако те смятат, че тези кукувици са смяна, костинбродска смяна, в случай че Българска социалистическа партия с половината от гласовете на ГЕРБ е смяна в София, ми да я поддържат, и да им е честито. Аз съм демократ по душа, имам вяра на инстинкта на хората.
Според Демократична България е нужна дълбинна смяна на модела на ръководство.
Христо Иванов - Демократична България - Имаше огромни упования в София за една огромна национална смяна. Това не се случи.
Въпреки ниския резултат в София, за Вътрешна македонска революционна организация изборите не са неуспех.
Юлиан Ангелов - Вътрешна македонска революционна организация: Вътрешна македонска революционна организация ще удвои броя на общинските съветници, в доста от регионалните градове претендентите на Вътрешна македонска революционна организация са трети и то с положителни проценти. Ние се нареждаме в челната тройна на политическите партии в България. Това в случай че не е триумф, не знам кое е триумф.
От " Воля " също регистрираха положително показване тук-там и дадоха поръчка за присъединяване във властта.
Веселин Марешки - ръководител на Воля: Необходимо е по-друга групировка да взе участие в ръководството, с цел да направи съответните поправки.
Премиерът похвали съпартийците си, че са работили добре по места.
Бойко Борисов - Усети ли се неналичието на Цветан Цветанов? - По никакъв метод, мисля, че всички сътрудници се оправиха прелестно, структури. Да, липсва ми, само че постоянно съм казвал - и без мене, и без него, с петел ще съмне, тъй че се справихме добре.
В ГЕРБ обаче предстоят още промени, само че Борисов към този момент не разкри какви ще са те.

Темата за предварителни парламентарни избори няма да стои в политическия дневен ред през идващите няколко месеца, считат анализатори.
Димитър Ганев - политолог, организация ТРЕНД: Тези избори бяха прелегитимация на ръководещото болшинство, не чакам промени в управническата настройка. Оттук нататък хоризонтът на ГЕРБ е март-април 2021 година или дотъкмяване на този мандат и постоянни парламентарни избори.Първан Симеонов - социолог, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл ": Аз персонално не считам, че въпросът за стабилността на кабинета, когато и да било е стоял. Много от дълго време е ясно и Борисов даде доста ясно да се разбре, че каквото и да стане на тези локални избори, той ще се опита да изкара цялостен мандат. Димитър Ганев - политолог, организация ТРЕНД: Вътрешна македонска революционна организация макар по-ниското показване от предстоящото, въпреки всичко остава сякаш единственият забележим индивид в патриотичното пространство.Първан Симеонов - социолог, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл " - Вътрешна македонска революционна организация се показва на равнища, които биха ги радвали единствено преди няколко години, само че апетитът в политиката идва с яденето и когато одеве си вкарал двама евродепутати независимо, вдигаш високо летвата.
При Българска социалистическа партия може да се приказва за разширение на въздействието, само че на балотажа ще стане ясно ще има ли съществени пробиви, споделя Димитър Ганев.
Димитър Ганев - политолог, организация ТРЕНД: Тези избори не демонстрираха, че Българска социалистическа партия се възприема като сериозна опция на ръководещата партия, в тази ситуация ГЕРБ.
Според Първан Симеонов, левицата има накъде да пораства на втория тур в София.
Първан Симеонов - социолог, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл ": Проблемът на левицата е, че в балотаж доста постоянно против нея застава кордон от десни и дясноцентристки партии, които взаимодействат.Не съм уверен, че левицата до дъно се активизира зад Мая Манолова в София. Може да се дължи и на обстоятелството, че Манолова се пробва да се дистанцира от Българска социалистическа партия.
Според анализаторите този избор демонстрира, че хората демонстрират интерес към нови свежи лица в политиката.
Още по тематиката Избираме кметове и общински съветници
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР