Премиерът Гълъб Донев събира началниците на МВР, специалните служби и

...
Премиерът Гълъб Донев събира началниците на МВР, специалните служби и
Коментари Харесай

Шефовете на службите се събират заради взрива срещу кортежа на Гешев

Премиерът Гълъб Донев събира началниците на Министерство на вътрешните работи, специфичните служби и представители на прокуратурата, с цел да обсъдят дейностите на институциите след вчерашния гърмеж против кортежа на основния прокурор. Прокуратурата проверява терористичен акт, съобщи кореспондент на БНР.

По информация на следствието взривно устройство е задействано преди обед пред автомобила на НСО, в който е бил Иван Гешев със фамилията си.

Няма потърпевши при детонацията.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров през вчерашния ден първи даде изказване за случая с кортежа на НСО и основния прокурор Иван Гешев.

" Съответно е образуван щаб ", в който с изключение на Министерство на вътрешните работи вземат участие представители на държавната организация, национална сигурност, националната работа за защита, съобщи Тодоров и разгласи днешното заседание, свикано от служебния министър председател Донев:

" Ще вземат участие както министър Демерджиев, по този начин и представители на службите на Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, ГДНП, жандармерия, НСО, ДАНС, прокуратурата. От тук нататък ще изпълняваме всички разпоредби, които прокуратурата ще дава по случая ".

Няколко часа по късно на метри от мястото на гърмежа, ориентиран против автомобила на Гешев, шефът на Националната следствена работа и заместител основен прокурор Борислав Сарафов разгласи:

" Очевидно основният прокурор е цел за някого и то не е цел, която просто да бъде сплашена. Това е цел, която да бъде убита. Бомбата е била освен с огромен тротилов еквивалент, не по-малко от 3 кг, по първичното мнение на специалистите, само че и с осколки. Очевидно бомбата е била, взривното устройство е било с желание да убие.

Към момента наказателното произвеждане е за терористичен акт по гл. 1 от Наказателен кодекс. Целият запас на ДАНС и Министерство на вътрешните работи е зает по следствието.

Последваха огледи и следствени дейности на профилираните служби. Изяснява се типа на взривното вещество, количеството му, търсят се детонатор.

Още информация се чака през днешния ден, откакто завърши съвещанието, свикано от служебния министър председател.

В 11 часа прокурори, следователи и правосъдни чиновници ще излязат пред правосъдните покои в цялата страна в поддръжка на основния прокурор. Мирният митинг е за да покажат единение против опитите да бъдат сплашени, обясниха от организацията на магистратите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР