Премиерът Денков е до президента Радев, там е и кметът

...
Премиерът Денков е до президента Радев, там е и кметът
Коментари Харесай

Гаф или саботаж? Министри и депутати липсват на освещаването на б...

Премиерът Денков е до президента Радев, там е и кметът на София Васил Терзиев. Тук-там се мяркат един-двама представители на Народното събрание. Ситуацията се оказва конфузна и по някое време един от отговорниците за тържеството приканва хора от президентството и други лица да заемат опразненото пространство, с цел да се избегне надигащия се скандал.

 

Българска телеграфна агенция оповестява публично: „ Богоявленският водосвет беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна черква.

В ритуала тази година са включени знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и щандартът на Първи конен полк, както и бойните флагове на Националната гвардейска част, Военната академия „ Г. С. Раковски “, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24 900 – Враждебна и на представителните флагове на типовете въоръжени сили. “

 

Нито дума за сериозния гаф.

 

Традицията за освещаване на бойните флагове на Йордановден се заражда още през 917 година, когато, преди борбата при Ахелой, водена от цар Симеон Велики, знамената били благословени с водата на река Янтра, където правили тогава Великия водосвет. Ритуалът се е запазил до рухването ни под османско господство, а след Освобождението традицията е възобновена от първия боен министър на България Пьотър Паренсов. Тя продължава да се съблюдава до 1946 година След оповестяването на България за национална република, комунистическият режим не разрешава ритуала, тъй като е обвързван с църквата и водосвета.

След демократичните промени, през 1993 година, се възвръща тази, прекратена преди този момент, традиция.

„ За първи път откогато в ново време се прави този обред по отношение на знамената светини на българската армия се случва сходно нещо! Това е или бойкот по отношение на президента Радев или пренебрежение към армията и нейната история “, - показа пред Фрог нюз върховен боен, участник в церемонията. Според него и в двата случая това е неприемливо, тъй като Радев е държавен глава сега, само че армията ни е от епохи и не той я въплъщава.

 

Разплитането на случая следва, откакто ръководителят на Народното събрание Росен Желязков изиска формален отговор от Министерството на защитата, дали депутати са били поканени и по-конкретно членовете на Комисията по защита и сигурност.

 

Важно е да се разбере също, кой дава отговор за организацията на тържествения водосвет и за поканите на формалните лица.

 

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР