Премиерът Чолаку нарече австрийския си колега “лицемерИска да привлече по

...
Премиерът Чолаку нарече австрийския си колега “лицемерИска да привлече по
Коментари Харесай

Румъния плаши да съди Австрия заради Шенген

Премиерът Чолаку назова австрийския си сътрудник “лицемер ”
Иска да притегли по делото Еврокомисията и Европарламента

Нахока Виена, че купува нефт и газ от Русия

Румъния заплаши да съди Австрия, в случай че тя продължи да стопира участието є в Шенгенското пространство, съобщи Българска телеграфна агенция.

“Ако през декември Австрия още веднъж употребява правото си на несъгласие за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на Европейски Съюз и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна дружно с Румъния в този развой ”, сподели румънският министър председател Марчел Чолаку в изявление за тв Антена 3.

“Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер (Карл Нехамер) да е двуличник и да продължава да унижава Румъния. Не може, откакто е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да пристигна и да каже, че не приема Румъния и България. Въпреки, че всички потвърждават, че няма миграция през Румъния, той идва и споделя, че е срещу ”, отсече Чолаку.

Той още веднъж напомни, че страната му губи най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт, като не се причислява към Шенгенското пространство. По-рано транспортният министър Сорин Гриндяну заяви, че става въпрос за разноските на превозвачите заради обстоятелството, че страната не е влезнала в Шенген.

Присъединяването на Румъния към Шенген се блокира единствено от Австрия, до момента в който запаси против България има и Нидерландия. Австрия е съсредоточена върху проблемите с мигрантите и нуждата от промяна на общата европейска система за леговище. Нидерландия повече се тревожи от проблемите с правораздаването в България.

Румъния и България се надяват двете страни да влязат в Шенген до края на годината, само че Австрия от време на време удостоверява, че няма да промени позицията си.

Чолаку насочи още рецензии към Виена. Той напомни, че Румъния държи тила на фронта в Украйна, съблюдава всички наказания против Русия и оказва помощ на Република Молдова да не бъде повече подвластна от Русия.

“От няколко седмици Република Молдова е самостоятелна във връзка с съветския газ. Австрия, която е военно неутрална страна, не харчи нито едно евро за придобивки на армията. Румъния усилва разпределения си Брутният вътрешен продукт от 2% на 2,5% (за военни разходи), с цел да възпре това, което Русия желае да направи. Нещо повече, от началото на войната те (Австрия) купуват газ и нефт от Русия - на стойност съвсем 7 милиарда евро. Пари, които Путин употребява в съветската стопанска система и по-късно в допълнение, с цел да поддържа войната в Украйна. Мръсни пари ”, сподели в умозаключение Чолаку.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР