Премиерът Бойко Борисов води фейк политика. Той размахва пръст на

...
Премиерът Бойко Борисов води фейк политика. Той размахва пръст на
Коментари Харесай

М. Андреев пред Фрог: Борисов води фейк политика, размахва пръст на тези, които го пришиват към Пеевски

Премиерът Бойко Борисов води фалшив политика. Той размахва пръст на тези, които счита, че го пришиват към модела КОЙ и Делян Пеевски. Това сподели през Фрог нюз някогашният народен представител от ГЕРБ Методи Андреев във връзка предлагането на премиера да падне отминалостта върху закононарушенията, свързани с приватизацията. Ето какво още показа той:
- Г-н Андреев, предходната седмица, до момента в който обикаляше провинцията, министър председателят Бойко Борисов сподели, че счита да отстранен отминалостта върху закононарушенията, свързани с приватизацията. Изненада ли ви това предложение?

- Първо тази концепция въобще не е нова. И второ-е доста добра. Ако може да стане, това ще е добре за страната. Защото по този метод ще стане ясно по какъв начин е протекъл прехода у нас, по какъв начин е станала приватизацията и кои са се облажили от нея. В интерес на истината, обаче считам, че това изявление на премиера, може да бъде отнесено към така наречен фалшив вести. Тоест преструване или подвеждане. Първо-явно това е едно спорадично решение на премиера, най-вероятно нервиран от нещата, които раздрусаха държавата- като законът „ Магнитски “, пришиването му към модела КОЙ и Делян Пеевски. Явно Борисов търси реванш против тези, които съгласно него стоят зад въпросните „ зловредни “ изказвания.

- Защо смятате, че става дума за спорадична концепция?

- Борисов щеше несъмнено да бъде малко по-обран и по-предпазлив с това предложение, в случай че знаеше какво тъкмо се случи в 43-то Народно заседание. Тогава по предложение на ГЕРБ беше направена доста сериозна смяна в закона за приватизацията и за следприватизационния надзор. Беше отстранен доста значим Параграф 8. Неговият смисъл беше, че в случай че след приватизацията договорите не се съблюдават, държавните органи могат да подхващат дейности за законна ипотека и налагане на обезпечителни ограничения по Граждански процесуален кодекс върху имуществото на приватизираното сдружение и върху имуществото на купувача. С една дума може да се конфискува предприятието. Това беше смисълът на Параграф 8.

- Какво стана с него?




- По предложение на ГЕРБ, този Параграф беше анулиран с претекст, че Екологичен потенциал имал наставления, които изискват това да се случи.

- При това състояние не си ли опонира Борисов с решенията, които взима неговата партия в Народното събрание?

- Затова споделям, че като е станал рано-рано сутринта, някой му е подхвърлил някаква концепция и той без да е проучил нещата от предходният парламент, взе че изрече тази огромна концепция. Това е симулативна политика, която заблуждава хората.

-Но това не изключва предлагането на Борисов да стане действителност?

- Хипотетично да предположим, че това се случи. Като разгледаме тези приватизационни покупко-продажби, ще установим, че някои държавни чиновници са си надвишили правата и набавяйки полза за себе си, са продали на загуба някакъв държавен актив. По сходен закон на тези държавни чиновници би могло да им се предяви обвиняване.

- А какво ще стане с приватизаторът, т. е. с този, който е купил държавен парцел само че в ущърб за страната?




- Нищо няма да стане. Защото единствената опция да има за него последици беше анулирания от ГЕРБ Параграф 8. Този Параграф към този момент не съществува и в случай че не го възстановят, тогава на неточния покупател никой нищо не може да му направи. Просто страната не може да си потърси вересиите. Да погледнем и въпреки това. В предишният парламент група народни представители, в това число и от ГЕРБ, внесохме един закон за изменение и допълнение на Наказателен кодекс, в който наред с предлагането да се анулира отминалостта на закононарушенията, осъществени по време на комунистическия режим, ние предложихме да се анулира отминалостта и за редица тежки закононарушения, доста от които са осъществени по време на прехода- за източването на банките, за контрабандата по време на Югоембаргото, в това число и за приватизацията. Тогава в правната комисия тези оферти бяха отхвърлени с претекста,че опонират на правилата в наказателното право, а точно, че не може със задна дата да предявиш искания. Единствено мина отминалостта на закононарушенията по време на комунистическия режим. Тогава, обаче основният прокурор нападна и това предложение в Конституционен съд. Първият му претекст беше, че в тази ситуация се нарушава една конституционна норма от член 31, алинея 7, според която Конституцията дефинира съставите на закононарушенията, за които наказателното гонене е безкрайно, без значение от отминалостта. Т. е. в Конституцията са посочени всички вероятни закононарушения, за които може да се изиска отпадане на отминалостта. Сега би трябвало със същият претекст той да нападна вероятно и предлагането на Борисов. Накратко казано-има конституционни и политически спънки концепцията на премиера да се осъществя. Освен това ГЕРБ към този момент демонстрираха напълно друго отношение към този проблем.

- Сега Бойко Борисов може да показва своята решителност за следствие на приватизационните покупко-продажби, при които не са спазени законите. Такава договорка би могла да е приватизацията на БМФ, нали?

- Точно по този начин. Валери Симеонов отбрани държавния интерес и потвърди, че при тази договорка страната е била ощетена. Сега, обаче след решението на тричленният състав на Върховен касационен съд, отлично на съдиите, страната, в лицето на финансовият министър Владислав Горанов, би трябвало да насочи иск към БМФ и братя Домусчиеви да изплатят неустойката по несъблюдение на следприватизационния контракт в размер на над 50 млн. лева Така, че чакаме Владислав Горанов, който е другар на Кирил Домусчиев, да изиска парите. Отделно от това би трябвало да се направи инспекция по какъв начин е осъществена приватизацията на БМФ. Защото тя е станало по време на тройната коалиция, което не е чак толкоз обратно във времето. Не е паднала никаква отминалост. Сега са на ход държавното управление, Бойко Борисов, Владислав Горанов и Сотир Цацаров. Прекрасен мотив има министър председателят да покаже, че страната има воля да търси истината, без значение кой е нарушил приватизационните контракти. Ако за ГЕРБ всичко това е било от голяма важност, за какво направеното от Борисов предложение не се случи още по време на първия му кабинет? За сходна политика ГЕРБ щеше да получи възторженостти от всички.

- Защо не са го създали още тогава?




- Трябва да питате Борисов. В последна сметка в България нещо става, единствено в случай че не е политически стимулирано. Премиерът е раздразнителен в последно време. Това основава в него предпочитание за реванш. В него се задействат имунни инстинкти и търси метод да избие напрежението. За това трансферира топката в отсрещното поле. Може съгласно него, тези които го атакуват, да са свързани с тази незаконна приватизация, за която се приказва от доста години.

- А може ли Борисов просто да им размахва пръст?




- Напълно е допустимо и това. Да им споделя: Ей, момчета, внимавайте, че ние тук може да създадем... Голям въпрос е къде беше до момента прокуратурата? Ако някой твърди, че приватизацията у нас е незаконна, не съм аз индивидът, който може да го потвърди. Има органи. Приватизацията се развиваше по времето на няколко основни прокурори-Татарчев, Филчев, Велчев. Защо през всички тези години прокуратурата си траеше. Този въпрос също би трябвало да бъде пояснен. Като ще махаме отминалостта за закононарушенията по време на приватизацията, ми дайте да махнем и отминалостта върху закононарушенията, осъществени по време на ембаргото. Т. е, когато се наливаха съображение на бандитският капитализъм.

- Мафията крепко захлеби оттова.




- Така беше. Нека да махнем отминалостта върху закононарушенията, свързани с източването на български банки. Пък може да пристигна прокуратура, която да прегледа съществено тези закононарушения. България е дребна страна и всичко се знае. Има задоволително обстоятелства и информация в службите. За това считам, че Борисов води фейкполитика и размахва един пръст, той си знае на кой. В същото време се пробва да каже на хората: Вижте ме сага, аз съм целият в бяло. И в случай че това негово предложение падне от Конституционен съд, нали знаете какво ще каже?!

- Какво?




- Ние го искахме, а Конституционен съд не го реши. Такива оферти могат да станат факт единствено, в случай че има воля за конституционни промени.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР