Премиерът Бойко Борисов внесе вчера предложение за отстраняване на Офелия

...
Премиерът Бойко Борисов внесе вчера предложение за отстраняване на Офелия
Коментари Харесай

Националната мрежа за децата подкрепя искането за оставка на председателя на ДАЗД

Премиерът Бойко Борисов внесе през вчерашния ден предложение за премахване на Офелия Кънева от длъжността ръководител на Държавната организация за протекция на детето. За краткотрайно изпълняващ длъжността е избран доктор Валентин Димитров, заместник-председател на организацията.

Борисов разпореди също по този начин Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна инспекция на активността на ДАЗД, в която особено да бъдат оценени осъществените наблюдаване и надзор на профилираните институции за развъждане на деца по отношение на спазването на правата на детето. Мотивът е непредприемането на съответни ограничения против насилието в дома за деца и младежи с увреждания „ Хризантема “ в Габрово.

Това не е случай единствено в Габрово. През последните години се виждат доста такива случаи на преместване на остарелия модел на връзки към тези деца в новите форми на грижа, сподели Елка Налбантова , програмен шеф на Националната мрежа за децата, в изявление за „ Преди всички “. Тя съобщи, че поддържат освобождението на Офелия Кънева от служба:

Ние направихме разбор на работата на ДАЗД, която обсъждахме на УС на мрежата през тази седмица и щяхме да желаеме сходен ход от най-високо равнище, защото следим едно привършване на успеваемостта на ДАЗД да водачества политиките за осъществяване на детските права в страната, както и това, което ние чакаме, да стартира да конструира междуведомствени взаимоотношения по този начин, че да се случват положителни неща за децата и за техните фамилии. Ние поддържаме тази смяна, която беше направена.

Трябва да се влага освен в това, което беше направено до този миг – затварянето на огромните институции и преместването на децата в приемна грижа, поддръжка на биологичните фамилии да се грижат за децата си, сподели Налбантова и добави:

Също по този начин би трябвало да се влага в хората, които работят в новите услуги, които подменят старите институции. Н противоположен случай те си изправят пред същия феномен на дехуманизиране на грижата, в това число и форми на принуждение над децата, с цел да могат да се оправят с тях, което се вижда и във видеото.

В позицията, която Национална мрежа за децата, през 2015 година внесе към тогава министър Калфин, едно от нещата, които предлагаме е тъкмо вложение в хората, които работят с децата и фамилиите. Всички знаем обаче, че издръжката на един подобен център от фамилен вид не разрешава вложението в хората. Издръжката на един подобен дом не разрешава и да си завъртиш личния състав на 24 часа, да им задоволително личен състав вътре, да има обединен метод към децата… Това в този момент са просто хора, които отиват, сменят се в живота на децата, както беше и преди този момент в институциите, и няма този самостоятелен метод и излизане от анонимността на грижата, който би трябвало да бъде изработен като последваща крачка, да се провокира смяна в практиката на тези центрове.  

Цялото изявление на Лора Търколева с Елка Налбантова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР