Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и

...
Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и
Коментари Харесай

Борисов: Ще направим така, че интересите на българите в Украйна да бъдат спазени

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на външните работи и на образованието и науката да проведат диалози с украинските си сътрудници и да изразят терзанията на България по отношение на признатия Закон за образованието, който лимитира правата на малцинствата в Украйна да учат майчиния си език.

„ Като ми докладвате какво е действителното състояние и по какъв начин ще ни засегне, ще желая диалог с президента Порошенко. Той беше тук, обществено толкоз доста благодари за поддръжката от България. Но пробвайте първо на равнище министри. Заедно с другите страни, които са наранени, да създадем по този начин, че ползите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме образец в това отношение и праволинейно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв метод с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво съображение нямат в това отношение “, разяснява министър-председателят.

Темата беше разисквана на днешното съвещание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Ето и цялата стенограма:

БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми сътрудници, желая да срещна Министерския съвет с един проблем, който поражда с българите в Украйна. Това е проблем, зародил след гласувания Закон за образованието в украинския парламент, с който се лимитират правата на националните малцинства там, в това число и на българското национално малцинство. Това е един проблем, който е подложен от евродепутатите в Народното събрание, само че един въпрос, по който България не може да бъде безучастна, защото ние имаме огромна диаспора в Украйна. Според този закон образованието на народен език, на малцинствен език, се лимитира единствено до детските градини и до началното обучение, което на процедура нарушава правата на българската общественост.
Аз мисля, че Министерският съвет би трябвало да се заеме с този въпрос. Знам, че Министерството на външните работи е осведомено, и мисля, че госпожа Захариева може да ни каже повече по въпроса.
По принцип това е ограничаване. С новия закон се вкарва ограничаване – малцинствените езици може да се употребяват единствено в детските градини и началното учебно заведение. Това визира, с изключение на българите, унгарци, поляци, румънци и т. н., т.е., това е % от популацията. Все отново, това удря и нас. В същото време Украйна получава поддръжка от българска страна.
Това желаех да доложа. Мисля, че ние би трябвало да вземем позиция, да вземем някакви ограничения, с цел да защитим правата на нашите сънародници в Украйна, тъй като това не дава отговор нито на европейски стандарти, нито на партньорски връзки. Това е въпросът, който желаех да слага.
БОЙКО БОРИСОВ: Захариева.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Господин министър председател, уважаеми сътрудници, да, това е въпрос, който стои на нашето внимание от няколко месеца. За страдание, законът беше признат в този тип дефинитивно от украинския парламент. Подготвяме взаимно писмо с страните, които най-вече са наранени от този въпрос.
Искам да направя единствено няколко разяснения.
Забраняват се учебни заведения, в които се преподават всичките предмети напълно на езици, които не са… Всъщност, българското малцинство няма учебно заведение, в което напълно всичко да се учи на български език. Ще ни засегне, тъй като ние сме развили в действителност неповторима мрежа, която в този момент ще покаже, че работи, с над 54 неделни учебни заведения, плюс обстоятелството, че българският език се учи в украински учебни заведения, като предмет, който е като непознат език. Но това не значи, че не сме обезпокоени, тъй като в действителност се лимитира в учебните заведения до трети или четвърти клас, според от тяхната система, както сподели и вицепремиерът Каракачанов.
Още предходната седмица, в петък съм провела диалози с сътрудниците от страните, които най-вече са наранени, както загатна господин Каракачанов – Унгария, Румъния, Полша, Гърция. Подготвяме взаимно писмо, с което да фокусираме вниманието още веднъж на украинските ни сътрудници, че не трябва ограниченията, които подхващат, да засягат малцинствата, още повече че те са страна по тази спогодба и следим въпроса с внимание. Със сигурност реагираме и следим.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: От кой клас имаха право да се образоват?
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Като непознат език се учеше в техните учебни заведения, само че ние нямаме учебно заведение напълно на български.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Нали щяха да откриват в този момент в Одеса?
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: В Одеса паралелките са в украинско учебно заведение, само че Унгария имат учебни заведения напълно на маджарски, румънците също, поляците също.
БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Захариева да беседва с външния министър на Украйна. Толкова доста поддръжка са получавали от нас, че просто даже не ми се разяснява такава тематика. Извикай украинския дипломат.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Той е в отпуск, само че сме провели диалог по телефона с него.
БОЙКО БОРИСОВ: Да съобщи нашето терзание. А министърът на образованието да потърси техния министър на образованието. Като ми докладвате какво е действителното състояние и по какъв начин ще ни засегне, ще желая диалог с президента Порошенко. Той беше тук, обществено толкоз доста благодари за поддръжката от България. Но пробвайте първо на равнище министри. Заедно с другите страни, които са наранени, да създадем по този начин, че ползите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме образец в това отношение и праволинейно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв метод с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически ги насочваме. Никакво съображение нямат в това отношение.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Аз слагам въпроса, който мисля, че е значим.
Между другото, фактически Министерството на външните работи са осведомени с въпроса и е хубаво да вземем в точния момент ограничения. Едно от нещата, които може да се случат, е, самият украински президент да наложи несъгласие на този закон да се поправя.
БОЙКО БОРИСОВ: Днес да се търсят, най-късно до на следващия ден и да ми се рапортува, с цел да може до петък да желая диалог с Петро Порошенко.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Ние говорихме още в петък и с госпожа Могерини, и с господин Хан, разговаряли сме с тях. Въпросът е, това е писмото, сами разбирате, че сред петима министри на външните работи не се съгласува толкоз елементарно – сигнализираме украинците.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Пет страни са.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Пет страни са, аз по тази причина ги изброих тези пет страни. Имахме диалог с украинския дипломат, който не беше в България, по телефона – моят заместник-министър. Имаме уверението, самите украинци показаха, че няма да ни засегне, само че въпреки всичко ние сме обезпокоени от наличието на този закон и по тази причина подхващаме всички ограничения, с цел да запазим правата на нашите малцинства там.
БОЙКО БОРИСОВ: Друго?
Закривам съвещанието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР