Премиерът Бойко Борисов успокои хората с увреждания, които протестираха пред

...
Премиерът Бойко Борисов успокои хората с увреждания, които протестираха пред
Коментари Харесай

Бойко Борисов към хората с увреждания: Реформата в ТЕЛК ще продължи

Премиерът Бойко Борисов успокои хората с увреждания, които стачкуваха пред Министерския съвет, че промяната в системата на ТЕЛК цели да спре източването на средства и по този метод да останат повече пари за тях. По думите му, промяната ще продължи, само че взаимно с организациите на протестиращите - още от на следващия ден - точка по точка желаните промени ще бъдат разисквани. От рано тази заран имаше многохиляден митинг на хора с увреждания.

София
 Хора с увреждания излязоха на митинг против промените в ТЕЛК Хора с увреждания излязоха на митинг против промените в ТЕЛК
Хора с увреждания излязоха на митинг против промените в ТЕЛК. Те са недоволни от концепцията за въвеждането на нова система за експертиза на работоспособно...

Пристигнаха с рейсове от цялата страна. За първи път хора с увреждания се събират на толкоз всеобщ митинг. При това гневът им може да се каже, че се разпали единствено от декларирани планове за промени, т.е. от концепцията за оценка на работоспособността, която общественото министерство внесе в Народното събрание по искане на депутатите. Концепция, някаква идейна рамка, планове.

Единственото действително нещо е планът за промени работата на ТЕЛК, който предстои на публични полемики и промени. Знаете, че наредбата беше оттеглена през вчерашния ден от здравното министерство, само че концепцията - общественият министър няма по какъв начин да я отдръпна, тя е приключен акт, поискана, импортирана, само че от това нищо друго не е произтекло. Но пък премиера през днешния ден подсигурява, че и концепцията и наредбата ще бъдат разисквани с организациите на хората с увреждания точка по точка.
Ето детайлностите от днешното съвещание на кабинета:
1,7 милиарда лв. е ресурсът в системата и корупционните схеми в ТЕЛК-овете би трябвало да спрат, разгласи министър председателят Бойко Борисов. И прикани за разговор сред хората с увреждания и работната група, която работи по измененията в здравната експертиза и експертизата на работоспособността.

Бойко Борисов, министър-председател: Хората, които са на митинга, хората с увреждания - от години работим прелестно с всичките им организации и разбирам тяхната болежка, само че те са наши съдружници, тъй като това, което сътрудника Симеонов със своите специалисти, министри в продължение на 5 месеца работи, е не да бъдат ощетени дадени хора, а да се направи, тъй че тези подправени ТЕЛК-ове, или източването на запас, да останат за тези, които фактически имат потребност от това.
Държавата ще употребява целия си запас, увери министър председателят, с цел да пресече измамите в ТЕЛК-овете.

Бойко Борисов, министър-председател: Ни минимум не сме мислели на някого да навредим. Точно противоположното. Но хора, които не заслужават и са взимали тези пари и не престават да ги взимат, или има корупционни схеми в ТЕЛК-овете, това не може да продължи. Надявам се в идващите дни, в спокоен разговор... точка по точка, по този начин както направихме със зърнопроизводителите, с битката с контрабандата, със съсловните организации, в разговор да решим този проблем.
Как тъкмо да се промени Наредбата или да бъде направена нова - от на следващия ден ще разискват общественият министър и организациите на хората с увреждания. И още: въвеждането на модела на СЗО за функционалността на човешкия организъм като база за оценка на хората с увреждания. Петков чака протестиращите да обяснят в детайли предлагането си за промяна в ТЕЛК.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Предложението, което най-общо е направено, че тази оценка би трябвало да бъде сложна и би трябвало да се реализира от един орган, който да има мултидисциплинарен темперамент и надлежно да прави както здравна експертиза, по този начин и обществена оценка, по този начин и оценка на функционалността на хората с увреждания, тъй че бих желал да се развие по-подробно тази концепция.
Другият проблем, който би трябвало да бъде разискван - обвързване на интеграционните добавки с прага на беднотия или с минималната работна заплата, както и да не се дават пари на ръка за медицински произведения за хора с увреждания.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Да се размени със възнаграждение надлежно на тези медицински произведения, помощни средства и уреди на доставчиците непосредствено, което ще ограничи настоящето нецелесъобразно и непозволено консумиране на част от средствата.
Проблемът, по думите на министъра е, че в този момент не всички средства за медицински произведения се изразходват по предопределение.

 © Българска телеграфна агенция
За на следващия ден е разгласен да го кажем начало на договаряния с протестиращите. Доколкото знам, уредниците на митинга считат да предложат съществени промени, а не надграждане на съществуващата система, ще упорстват за самостоятелна оценка и същинско обществено включване.
Калина Бонева: Ние сме тук за почтена и открита промяна, която досега не състоеше както би трябвало, с вярата че някой би трябвало да разбере, че нещата би трябвало да са открити транспарантни. Андриан Асенов: Искат да работим желаят да ни отстранен пенсиите за това тъй като сме работоспособни, а никой не ни намира работа. Къде са хората които да ни намерят работа. Веска Събева - ръководител на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет: Ще вървим към съществени промени, тъй като ние сме ги желали това, а се стартира с някаква мимикрия на промени.
Протестът през днешния ден даде явен знак, че твърдо ще си отстоява правата. В интерес на истината национално представителните организации и до в този момент имаха опция като членове на националния съвет за интеграция на хората с увреждания да отстояват ползите си. Но там разговорът очевидно е станал неефикасен.

Освен това чакам, че митингът въпреки всичко ще форсира смяната, тъй като от първата поръчка за промени в тази система от министър Ивайло Калфин, до в този момент - две години и три месеца - няма знак да има някакви действителни дейности.

Днес, поради митинга, кабинетът отсрочи разглеждането на една друга козметична смяна - реда за изписване на помощни средства за хора с увреждания. А тази смяна също би трябвало да се преглежда в един различен подтекст - съгласуван с метода, по който ще върви промяната.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР