Премиерът Бойко Борисов трябва да бъде изслушан в Народното събрание

...
Премиерът Бойко Борисов трябва да бъде изслушан в Народното събрание
Коментари Харесай

Вигенин: Премиерът Борисов трябва да бъде изслушан в парламента по случая "Скрипал"

Премиерът Бойко Борисов би трябвало да бъде изслушан в Народното събрание по случая „ Скрипал “. Това съобщи пред БНР ръководителят на парламентарната комисия по европейските въпроси Кристиан Вигенин.

„ Учудих се, че президентът не е осведомен за това, още по-малко пък народните представители. Затова ние през вчерашния ден поискахме, отчитайки сериозността и желаейки въпреки всичко да протегнем ръка в една такава комплицирана обстановка, поискахме министър-председателят да осведоми Народното събрание какво въпреки всичко се случва. Ние сега се осведомяваме единствено от медиите “, сподели Вигенин.

Според него мащабите на рецесията и фактът, че персонално министър председателят се намесва в това, дават съображение да се желае чуване на министър-председателя в Народното събрание и за търсене на поддръжка от Народното събрание за дейностите на държавното управление. „ Много е комплицирана обстановката и заобикалянето на институциите, опитът да се работи самостоятелно, от една страна, по принцип не е добре за държавното управление, само че въпреки това, основава и опасности “, уточни Вигенин.

Той посочи, че е допустимо и министър председателят да бъде изслушан на закрито съвещание, с цел да може да изнесе повече информация.

Според Вигенин би трябвало да има съществени доказателства за виновността на Русия в тази ситуация „ Скрипал “, с цел да се обмислят дейности за изпъждане на съветски дипломати.

Очаква се през днешния ден да стартират консултациите в Министерството на външните работи с извикания от Москва български дипломат Бойко Коцев: „ Като виждам по какъв начин се развиват връзките сред Европейски Съюз и Русия, НАТО и Русия – коства ми се, че дипломат Коцев ще остане много дълго време в София “, допусна Вигенин.

„ Извикване за консултация е най-леката мярка, която може да бъде приложена на дипломат. Въпрос на преценка е до каква степен обстановката, която е провокирала извикването на посланика, е уредена или връзките се успокояват и връщането е сигнал за нормализация. Ако не се връща, значи нещата не се усъвършенстват и страната, която е извикала посланика си за съвещания, счита, че не са налице изискванията това да се случи “, изясни Вигенин.

Той разяснява и първите три месеца на европредседателството на страната ни: " Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз върви добре, реализира се прогрес по значително значими досиета. Някои от тях ще бъдат завършени. Вече са извършени над 100 мероприятия в София. Има позитивна статистика за метода, по който се прави оценка и тук, и в непознатите медии Българското председателство, тъй че то върви по проект. Има всички учредения да считаме, че към края на Българското председателство в действителност можем да отчетем триумф. Моето терзание е, че в България малко се чува за това и не успяхме да предадем европейския спор на национална почва ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР