Премиерът Бойко Борисов смята, че е направил темата за Западните

...
Премиерът Бойко Борисов смята, че е направил темата за Западните
Коментари Харесай

Премиерът Борисов: Всички големи искат да дойдат в България

Премиерът Бойко Борисов счита, че е направил тематиката за Западните Балкани значима за всички европейски политици.

© Юлия Лазарова " Отскоро знаем какво е метро в столицата и климатик в автобуса ", сподели министър председателят като образец за какво би трябвало да сме търпеливи Още по тематиката
Истинската среща на върха

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
18 май 2018
Какво в действителност реализира Борисов за Балканите

Срещата на върха в София
18 май 2018 " В България има една сентенция - " Помогни си самичък, с цел да ти помогне и Господ. " Трудно наложихме тематиката за Западните Балкани, защото брутният вътрешен артикул е по-малък от този на Словакия, а като население са по-малки от Румъния. Лидерите на Европейски Съюз пристигнаха предубедени, само че тематиката по този начин се подвигна, че всички огромни геополитически играчи желаят да дойдат в България и да вземат участие в нея. "

Цитатът е на премиера Бойко Борисов от съвещанието на Виенския стопански конгрес, който се организира няколко пъти годишно за да предизвиква районното икономическо съдействие сред страните в района от Адриатика до Черно море. В петък икономическият конгрес, който събра бизнеса от Централна и Източна Европа с ръководещите на Балканите, се организира в границите на срещата на върха в четвъртък. В изказването си при откриването му Борисов разгласи, че силата на Европа е в свързаността, а задачата е мир, тъй че Балканите да се трансфорат в строителна площадка на пътища, които ги свързват с останалата част на Европа.

" Ние същински не се ненавиждаме с Турция и Русия "

" Трябва да си научим урока, доста прочувствено тече всичко тук на Балканите. В Европейски Съюз времето тече постепенно, построили са си автомагистралите и влаковете. Ние доста скоро видяхме какво е да имаш метро в столицата и климатик в автобуса или трамвая ", означи Борисов. Премиерът прикани своите сътрудници от балканските страни към самообладание и съдействие освен с Европейски Съюз, само че и с Турция и Русия. " Ние същински не се ненавиждаме с тях, ще си създадем газоразпределението, централите, с цел да нямат интерес отново да хвърлят бомби като в Ниш и Белград ", сподели Борисов.

Той разгласи още, че на 5 юни чака посещаване на китайския министър председател дружно с огромна бизнес делегация, а по-късно и престолонаследника на Саудитска Арабия. Посещението и диалозите на китайската делегация ще бъде във формат " 16+1 " - със страните от Източна Европа, към които ще се причисли и Гърция.

Еди Рама: Ние ще внесем наслада и благополучие в Европейски Съюз

Премиерът на Албания Еди Рама дефинира вчерашната среща на върха като " сложна обич ", само че въпреки всичко означи, че денят е бил потребен.

" Едно е несъмнено. В Европейски Съюз има автомагистрали и метро, само че нямат нашето чувство за живот. Ние можем да внесем наслада и благополучие в Европейски Съюз. Трябва да се пазим да не се уморяваме от самообладание за приемането ни ", сподели Рама. Той добави, че процесът на присъединение е мъчителен и изпълнен с непочтеност, само че би трябвало да се извърви. Рама добави, че съдействието на Балканите е реалност и че през вчерашния ден в Белград министрите на туризма и стопанската система на Албания и Сърбия са се събрали и са подписали обединяване на туроператорите, които да оферират общ артикул на туристите от Китай, Япония и Корея.

Ана Брнабич: Бизнесът би трябвало да е водещ в интеграцията на региона

" Ако има нещо, което Сърбия безусловно поддържа, то е присъединението на Албания към Европейски Съюз ", отвърна му министър председателят на Сърбия Ана Брнабич. Според нея водещ в интеграцията на района би трябвало да бъде бизнесът, тъй като той е по-целенасочен, по-прагматичен, до момента в който политиците не са.

Брнабич даде като образец, че държавното управление е насърчило сръбските компании да вземат участие на панаира в Прищина, столицата на Косово, както и в Мостар, Босна, макар обтегнатите връзки на политическо равнище. В последна сметка комерсиалният ни оборот с Босна е по-голям от този с Русия, Съединени американски щати и Китай, взети дружно, означи Брнабич.

Тя добави, че съгласно показателя на Световната банка Сърбия е един от най-хубавите райони за правене на бизнес в света и държавното управление се старае да основава положителни условия за вложения.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай означи, че страната му сама построява автомагистрали, с цел да се свърже с останалите страни от Западните Балкани.

Премиерът на Македония Зоран Заев означи, че доста мощно има вяра в Европейски Съюз и че опцията за среща, която им е дал Бойко Борисов, е доста скъпа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР