Премиерът Бойко Борисов ще постави въпроса за новите изисквания, които

...
Премиерът Бойко Борисов ще постави въпроса за новите изисквания, които
Коментари Харесай

Борисов подкрепи превозвачите, поставя въпроса пред Макрон и Меркел

Премиерът Бойко Борисов ще сложи въпроса за новите условия, които Европейска комисия желае да наложи на транспортните компании, на срещата си с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел в сряда и четвъртък. Това стана ясно на среща на превозвачите с премиера и министъра на превоза Ивайло Московски в Министерски съвет. На нея Борисов е декларирал цялостната си поддръжка за българските превозвачи.

Причината за недоволството на сектора е идното приемане на така наречен “Пакет за подвижност ”, който вкарва редица ограничавания.

“Разминаванията са на няколко места. На първо място става въпрос за наложителното връщане на водачите вкъщи. Категорично сме срещу. Ние считаме, че тук се нарушават човешките права. Няма по какъв начин да бъдат задължавани жители къде да прекарват своята отмора ”, съобщи министър Ивайло Московски. Друга смяна, която не се приема от страната ни, е възбраната водачите да спят в кабините на камионите.
При тези ограничения ще възникне и проблем с опазването на камионите и товарите, тъй като застрахователите не изплащат награди, в случай че транспортното средство е оставено без контрол, уточни министърът.

Той се разгласи и срещу условието при престой сред три и седем дни на лидер в друга страна да му се начисляват командировъчни според локалното законодателство. Това би било удар най-много към дребните и междинни компании, за които ще бъде непостижимо, даже невероятно, да провеждат такова комплицирано счетоводство, уточни Московски.

“Законът “Макрон ”, както му споделят в цяла Европа, цели да вкара двойни стандарти за работната ръка, по този начин както направиха двоен стандарти за храните ”, разяснява Миролюб Столарски, член на УС на Асоциацията на сдруженията в автомобилния превоз. По думите му този закон унищожава освен транспортния отрасъл, а и съпътстващите го. Превозвачите предизвестиха, че в случай че измененията станат факт, доста от тях ще се реалокират в други европейски страни.

Те благодариха за поддръжката на премиера, само че не се отхвърлят от митинга. На 16 май ще създадат спокойно шествие пред НДК, когато ще заседава Съветът на Европейската комисия, а на 17 май ще излязат с камиони и рейсове на митинг в Бояна, където ще се организира среща на държавните и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз и Западните Балкани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР