Премиерът Бойко Борисов се срещна с главния мюфтия Мустафа Хаджи

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна с главния мюфтия Мустафа Хаджи
Коментари Харесай

Главният мюфтия обсъди с премиера Борисов проектозаконите за вероизповеданията

Премиерът Бойко Борисов се срещна с основния мюфтия Мустафа Хаджи в Министерския съвет. Главният мюфтия разгласи, че срещата е минала в " другарски диалог ". Двамата са разискали проектозаконите за вероизповеданията и религиозните общности.


Премиерът е подчертал, че положителното съдействие сред държавните институции и представителите на мюсюлманското изповедание у нас способства за недопускането на краен ислямизъм.

Главният мюфтия изиска да бъде упълномощен Висшият ислямски институт, който да образова фрагменти за мюсюлманското изповедание в България и да се обезпечи финансиране и за религиозните общности, които са под 1% от популацията на страната.
Мустафа Хаджи, основен мюфтия: Другото, което е, при потребност да се желае помощ от непозната страна, в смисъл подобен - ВИИ няма хабилитирани фрагменти, които да преподават в него, тъй че на този стадий ние имаме нужда да каним гост-преподаватели и ние ще създадем всичко допустимо, в случай че вероятно можем да ги осигурим от Европейска комисия, да го създадем оттова. Ако не успеем, да го създадем от друга страна. По отношение на финансирането - за нас е значимо да има долна граница. Затова, тъй като в случай че няма закрепена сума, която да обезпечи заплащането на свещенослужителите, може да се окажем в една позиция да не можем да ги финансираме и макар законът, който бъде признат, да продължи да съществуват тези проблеми, които съществуват и през днешния ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР