Премиерът Бойко Борисов се чуди как да успокои хората северозапада.

...
Премиерът Бойко Борисов се чуди как да успокои хората северозапада.
Коментари Харесай

Пътят до Видин: Обещания в изобилие, пари - няма

Премиерът Бойко Борисов се чуди по какъв начин да успокои хората северозапада.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Къде е пътят за Видин

Дори в най-хубавия вид трасето от Ботевград до Дунав мост 2 ще е готово най-рано през 2022 година
14 фев 2018
През март АПИ ще пусне социална поръчка за реализатор на сектора Мездра – Ботевград

През 2018 година ще стартират тръжните процедури за построяването на общо 85 км по пътя
10 фев 2018
Северът отхвърля да почине

Всички виждат по какъв начин един район на страната запада и никой не прави нищо по въпроса. Това ще става все по-голям проблем
12 яну 2018
Северът няма да се отдели. Но може да угасне

Западането на северозападния район
12 яну 2018 От месец министър председателят Бойко Борисов има проблеми със Северозапада. Хората от Видин, Враца и Монтана блокират през няколко дни основния път E-79 в опит да привлекат внимание към окаяната пътна инфраструктура в района. Протестът им е повече от състоятелен - от София до Видин с кола се стига за съвсем същото време, колкото лишава и пътя до Бургас, при все това дистанцията до морето е два пъти по-голямо.

В средата на февруари министърът на районното развиване Николай Нанков се опита да успокои напрежението като сподели, че се правело всичко допустимо скоростното трасе от Ботевград до Видин да бъде построено. Агенция " Пътна инфраструктура " пък изпрати поредност от известия за идни публични поръчки и проекти за осъществяване на пътния сектор. Но хората не се успокоиха - те слушат сходни приказки от пет години, когато бе пуснат Дунав мост 2, единствено че през днешния ден оборудването към момента е мъчно налично, заради което не съумя да изиграе и предстоящата роля на катализатор за стопанската система на района.

За да реши въпросът с митингите и блокирането на пътищата министър председателят Борисов предприе неочакван ход - на оперативно съвещание на Министерския съвет в сряда (7 март) бе признато пътят Видин – Ботевград да е подготвен до декември 2021 година На пръв взор поетият от държавното управление ангажимент наподобява сериозен, само че в реалност е единствено следващото заричане. При това с доста дребна възможност да бъде спазено.

Като прахуляк в очите

Няколко са главните аргументи, заради което дългото над 160 км шосе от Ботевград до Видин няма да бъде готово след 3 години. Министър Нанков споделя, че до 10 дни (към 17 март) ще бъдат оповестени публичните поръчки за най-тежките сектори, тъй че те да бъдат подготвени още до края на 2020 година Кои тъкмо прави засяга министърът не стана ясно от публикуваната информация, само че предходни известия на пътната организация сочат Видин-Ружинци и Ботевград-Мездра като най-възможни. Проблемът е, че даже търговете да бъдат оповестени на време, до избор на реализатори надали ще се стигне преди края на тази година заради мащаба на обектите и опциите за обжалване. След това ще е належащо правенето на механически планове и чак тогава ще се стигне до строителството. Пътят от Видин до Ружинци е 58 км и ще минава по напълно ново трасе, а този от Ботевград до Мездра е 33 км, като ще се уголемява настоящето шосе, само че ще има и два тунела.

Останалите сектори - от Мездра до Враца и от Враца до Монтана са на по-ранен стадий в подготовката и към този момент не се плануват съответни периоди за оповестяването на тръжни процедури или строителство. Казва се единствено, че това ще се случи през 2019 година.

Далеч по-големият проблем обаче са парите. Според министър Нанков общата стойност на плана е 1.6 милиарда лв.. Като концепцията е тези средства да бъдат обезпечени от бъдещи приходи от тол такси и електронни винетки. Само че въпросната система за таксуване по пътищата към момента не работи - проектите са нужните рамки, мобилни устройства, терминали и data център да са подготвени в края на лятото, а заплащането да стартира да се случва от средата на идната година. Така че акумулирането на средства няма по какъв начин да се случи по-рано от 2020 година, още повече, че с част от приходите би трябвало да се възстановят вложените 150 млн. лева от изпълнителя - консорциума " Капш трафик солюшънс ".

Някой ден и тунел под " Петрохан "

Министерският съвет одобри и решение, което би следвало да се приема като поддръжка за реализацията на тунел под прохода " Петрохан ". Но в реалност става дума единствено за желание подобен план да бъде квалифициран и даден на концесия. " Ще предлагаме плана на вложители, които идват в България ", сподели министър-председателят Бойко Борисов. Дали някой ще се върже обаче е напълно различен въпрос. Подобни хрумвания имаше за автомагистрала " Черно море " и скоростен път от Русе до Свиленград, само че резултат - никакъв.

По думите на Борисов сега средства от бюджета не могат да бъдат обещани, само че може да се приготвят всички процедури, тъй че " да е подготвен за концесиониране и да се направи опит за публично-частно партньорство ". Затова през май Агенция " Пътна инфраструктура " щяла да организира процедура за избор на реализатор на прединвестиционно изследване за тунелно прекосяване през прохода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР