Премиерът Бойко Борисов се ангажира още до края на тази

...
Премиерът Бойко Борисов се ангажира още до края на тази
Коментари Харесай

Борисов обеща да изпълни препоръките на Венецианската комисия до дни

Премиерът Бойко Борисов се ангажира още до края на тази седмица на изключително съвещание държавното управление да одобри всички рекомендации на Венецианската комисия, макар че не са наложителни, а точно - единствено основният прокурор, само че не и ръководителите на Върховния парламентарен и Върховния административен съд да бъдат изслушвани в Народното събрание, както и това - самостоятелен прокурор да може да проверява възможни закононарушения на основния прокурор.

В изявление за Би Ти Ви Борисов сподели, че разполага с черновата от заключенията на специалистите на Венецианската комисия, а окончателният й отчет се чака да бъде оповестен публично на следващия ден. Борисов даде обещание да свика изключително съвещание на Министерския съвет през почивните дни, с цел да " потвърди на всички критици ", че упреците за липса на господство на закона са неоснователни.

От думите му се разбра, че рекомендациите позволяват самостоятелният прокурор, който ще проверява възможни нарушавания или закононарушения на основния прокурор, ще се избира с болшинство от две трети от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

" Тримата огромни да ги вика Народното събрание и да ги изслушва. Те (бел. ред. Венецианската комисия) споделят: " Не е хубаво съдиите да ги закачат. " Добре, оставям единствено основният прокурор да бъде изслушван. За подсъдността на основния прокурор те споделят, че би трябвало да има безусловно без значение прокурорско звено, с две трети да се избере от прокурорската гилдия и, не дай, боже, в случай че има осъществено закононарушение, този прокурор да може да го организира това следствие без да се регистрира на никой. ", сподели Борисов.

Той съобщи, че визитата на специалисти от Венецианската комисия е станало по негова молба, както още веднъж по негова молба Съединени американски щати изпращат в посолството си в София човек, който да следи за върховенството на закона и медийния плурализъм. " Затова и споделих на Тръмп: Пратете човек да се убеди ", сподели българският министър председател. Новината за новото предопределение пристигна от изказване на американския дипломат в София Херо Мустафа, само че до момента нито от американска, нито от българска страна, не е споменавано самодейността да е на Борисов.

Премиерът прекъсна въпроса на водещата за избора на зам.-главния прокурор Иван Гешев за най.-високия пост в прокуратурата и преместването на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров отпред на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество с аргумента, че ги разясняват хората, които не ги познават персонално.

" Много са разнообразни: Цацаров е доста, доста, доста грамотен човек, доста е чел и в дебат с всеки конкурент ще го победи. Гешев е израсъл в оперативната работа и ще има доста повече триумфи и добра работа с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, тъй като е с оперативно мислене. Цацаров е някогашен арбитър и гледа нещата от всички страни и съди, а Министерство на вътрешните работи и прокуратурата би трябвало да съберат доказателствата бързо, да задържат и арестуват и да вкарат в съда ", разказа двамата министър председателят.

Косвено той удостовери фразата на Цацаров за това, че " тримата огромни " в правосъдната система се назначават в две здания, с думите: " (Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов) нямаше да стане арбитър, в случай че аз не бях го подкрепил ". Запитан в какво се е изразявала поддръжката, разясни: " С парламентарната група, с метода, по който се излъчва във Висшия правосъден съвет. Христо Иванов ми беше министър тогава, не помните ли, и Панов идваше постоянно при мен ". Запитан: " И му казахте " ще ви поддържа "? " отговори: " Да, несъмнено, аз не съм двуличник ".

Борисов изрече мнение, че поддръжката на президента Румен Радев за кандидатурата на Иван Гешев е била сигурна, тъй като братът на Гешев бил персонална защита на Радев. Държавният глава пък върнал указа за назначението на Гешев само с цел да провокира медиен интерес до момента в който Борисов по това време бил на посещаване в Съединени американски щати и се срещал с президента Тръмп.

Премиерът съобщи, че нито той, нито представители на партията му ГЕРБ ще вземат участие в консултациите за смяна на конституцията, които Радев предложи. " Когато той направи своя политическа групировка, когато влезе в Народното събрание, може да направи каквото желае. Не съм му коментатор. Аз не очаквам никой " - акцентира Борисов и повтори, че е задействал нещата с поканата към Венецианската комисия и наблюдаващ от Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР