Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Бойко Борисов спря забраната за строителство и земеделие в защитена зона „Калиакра”

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре осъществяването на заповедта, с която се не разрешават всевъзможни действия в териториите в региона на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „ Натура 2000 “. Tова оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Заради възбраната хората от региона излязоха на митинги, защото съгласно тях тя ще съсипе земеделието, туризма и рибарството. Екоминистърът Нено Димов пък изясни, че е издал заповедта, с цел да защищити страната от тежки наказания.

Днес министър-председателят разпореди на министър Димов и екипа му на следващия ден да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, с цел да бъде разисквана обстановката, зародила след решението на Съда на Европейския съюз, и дружно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за страната след породената голяма вреда от предходни ръководства.

„ Решението на премиера е взето след подробен разбор на протичащото се в региона на Добруджа и невъзможността на хората да одобряват обстановката, чието настоящо развиване е резултат от недалновидни и неправилни управнически решения, взети от държавното управление на тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров”, се споделя в известието.

Борисов разпореди на екоминистъра да реализира контакт с комисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и дружно с неправителствените организации, които са в основата на правенето на описите с териториите по „ Натура 2000 “, да бъде поканен да посети региона и на място да се запознае с другите гледни точки.

На идващото съвещание на Европейския съвет министър-председателят ще сложи въпроса пред ръководителя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще беседва с него за стотиците милиони, които България ще би трябвало да заплати като санкция вследствие на осъждането.

Премиерът приканва всички да се върнат още веднъж към публично разискване на казуса, да се прегледа работата по случая през годините, с цел да се минимизират вредите, които би трябвало да заплати българският поданик.

От кабинета напомнят, че през 2006 година държавното управление на премиера Сергей Станишев е упълномощило определянето на зоните по " Натура 2000 " на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от Европейски Съюз.

През 2008 година са заведени две каузи против България. Сигналът е за 600 плана - измежду тях има къщи за посетители, ниви, ветрогенератори и други.

През 2014 година България е наказана от Европейска комисия. „ Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 година, когато служебното държавно управление поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, само че не го прави”, акцентират от държавното управление.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР