Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с президента на Украйна

...
Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с президента на Украйна
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов получи покана за посещение от президента на Украйна


Премиерът Бойко Борисов беседва по телефона с президента на Украйна Володимир Зеленски. Разговорът се състоя в наличието на заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, оповестиха от държавната пресслужба.

"Високо оценяваме отличните връзки сред България и Украйна, които се характеризират с взаимно почитание и приятелско съдействие, разрастващи се изключително динамично и ползотворно през последните години ", посочи Борисов пред Зеленски. Българският министър-председател уточни, че за потвърдената връзка сред двете страни основна роля оказват културната, духовната и езиковата непосредственост, както и споделяните полезности.

В хода на телефонния диалог министър председателят Бойко Борисов означи, че България е поредна в безапелационната си поддръжка както за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна, по този начин и за нейните европейски и евроатлантически аспирации.

Министър-председателят подчертава, че страната ни бе измежду първите страни, утвърдили Споразумението за асоцииране сред Европейския съюз и Украйна, и подкрепили въвеждането на безвизов режим за украинските жители за пътешестване в Европейски Съюз.

"Много значим и конструктивен детайл на двустранните ни връзки е над 200-хилядната българска общественост в Украйна, която постоянно сме разглеждали като мост на другарство и съдействие сред нашите страни ", безапелационен беше Борисов.

Премиерът Борисов и Валери Симеонов акцентираха пред президента Зеленски, че извънредно значимо е Болградският регион, обитаем най-вече с украински жители от български генезис, да резервира административно-функционалната си целокупност в актуалните му граници като независим окръг.

Министър-председателят добави също, че от огромно значение за децата от Болградския регион е проучването на български език. Фокус бе подложен и върху подобряването на инфраструктурата в района, което директно въздейства върху икономическото му развиване.

"Убеден съм, че продължаването на политиката на предпазване на традициите, езика, културата и обичаите на българската общественост в Украйна, е най-хубавата гаранция, че българското национално малцинство и отсега нататък ще има основна роля за съдействието на Украйна с България и Европейски Съюз ", сподели още министър-председателят Бойко Борисов. Акцент в телефонния диалог бе реализирането на реализирана договореност сред двете страни за разкриване на българско учебно заведение в Одеса.

Премиерът Бойко Борисов и президентът Володимир Зеленски се схванаха да работят още по-активно по всички тези въпроси от съвместен интерес. В най-скоро време българска делегация на високо равнище ще посети Украйна, с цел да бъдат разисквани поставените тематики. А от своя страна президентът Зеленски насочи покана към премиера Борисов да му гостува в Украйна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР